14.02.2015 5648

Під знаком Купідона

Під знаком Купідона
Під знаком Купідона
Життя без кохання,
Життя без любові –
То небо без сонця,
То небо беззоре!
Життя неможливе,
Воно не існує,
Коли наше серце
Любові не чує…

Ось уже сімнадцять століть підряд закохані всього світу відзначають одне з найромантичніших свят – День Святого Валентина.

У цей день навіть повітря наповнюється коханням. Амури поспішають з'єднати  пари, почуття яких перевірені часом, і допомагають зустрітись половинкам, що загубились у просторі. А з чого ж усе почалося?

Під знаком Купідона
Під знаком Купідона
Це хвилююче свято прийшло до нас із Заходу, де широко відзначається уже давно. Різні перекази, легенди, навіть окремі вчені стверджують, що святий Валентин – не вигаданий. У Давньому Римі цим іменем був названий один священик. Жив він у ІІІ столітті нашої ери у роки царювання Клавдія ІІ. Як відомо, цей імператор прославився своєю жорстокістю, деспотизмом. Клавдій ІІ заборонив одружуватися воїнам, так як вони тоді не так пильно нестимуть службу. Священик Валентин, незважаючи на заборону та небезпеку, таємно одружував закоханих.

За цей злочин перед законом імператор наказав кинути молодого єпископа до в’язниці. Саме тут він закохується у сліпу доньку наглядача. Кохання гаряче, мов вогонь, і швидкоплинне, як спалах блискавиці, заполонило серця молодих людей. Воно народилося, спалахнуло і відразу вмерло, бо Валентина стратили.

Під знаком Купідона
Під знаком Купідона
У день страти, 14 лютого, дівчина отримала від свого коханого листівку з однією короткою фразою: «Від Валентина». Так і мандрують відтоді світом «валентинки» – послання закоханих. Ось чому щороку закохані відзначають цей день, як свято кохання, віддаючи належну шану своєму заступникові.

У пам'ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» – вітальні листівки у вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і той, хто отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони.

Також у цей день дарують коханим квіти (найчастіше троянди – символи кохання), цукерки-сердечка, інші сувеніри у вигляді сердечок, купідончиків, пташок, що цілуються.

Під знаком Купідона
Під знаком Купідона
Весь світ у день 14 лютого зізнається в любові.

В Англії з 1300 року у цей день ворожать. Дівчата пишуть на папірцях чоловічі імена, заліплюють їх у глину і кидають у воду. Кулька, що спливає першою, і приносить дівчині ім’я коханого.

Француженки у ніч перед 14 лютого пришивають до подушки з чотирьох кінців листочки лавра. Тоді, стверджують вони, у сні можна побачити нареченого.

В Америці, Англії, Японії у День Святого Валентина ви не зустрінете жодної жінки без букета квітів. Статистика свідчить, що у це свято продається величезна кількість різних сувенірів, зроблених у формі сердець.

Святий Валентин усе більше завойовує наші серця. Отож, ще не пізно, ще є час зізнатися в коханні, сказати близький людині добрі слова… Адже усім нам так хочеться відчути себе коханими, бажаними, незамінними (хоча б у День Святого Валентина).

З Днем закоханих!

 

Під знаком Купідона
Під знаком Купідона

Ірина Козлова,

бібліотекар Наукової бібліотеки