15.01.2014 5263

Плідна робота ради студентського самоврядування Уманського НУС

В Уманському національному університеті садівництва склалася і діє цілеспрямована та достатньо ефективна система виховної роботи, яка сприяє підвищенню рівня свідомості студентів, розвитку їхньої духовності і культури, визначенню громадянської позиції та базується на основних державних документах, які регламентують організацію освітньо-виховного процесу в університеті.

Виховна робота в університеті здійснюється відповідно до Концепції національного виховання студентської молоді в Уманському НУС, згідно з річним комплексним планом організаційно-виховної роботи університету та його структурних підрозділів.

Головною метою національного виховання студентської молоді в Уманському НУС є формування свідомого громадянина – патріота української держави, активного провідника національної ідеї, представника української національної еліти через набуття молодим поколінням національної свідомості, активної громадянської позиції, високих моральних якостей та духовних запитів. Питання виховної роботи в університеті знаходиться на постійному контролі і заслуховується на засіданнях ректорату, Вченої ради, Вчених рад факультетів, кафедр та нарадах з кураторами.

Координатором студентського життя в університеті є рада студентського самоврядування. Головною метою діяльності ради є створення умов для гармонійного розвитку особистості кожного студента, формування навичок майбутнього організатора, керівника, для забезпечення реалізації своїх прав, обов’язків та ініціатив.

Рада студентського самоврядування
Рада студентського самоврядування

Рада студентського самоврядування є ініціатором та організатором культурно-просвітницьких, наукових, спортивних, оздоровчих заходів. Разом із керівниками творчих колективів Центру культури і виховання студентським активом організовано тематичні вечори дозвілля, зокрема, з нагоди святкування Дня студента, Дня молоді та інших. З метою підвищення рівня освіченості, виховання національної самосвідомості особистості, пропаганди здорового способу життя, традиційними стали проведення конкурсів «Кращий студент року», «Міс Університет-2013», «Козацькі забави», фотоконкурсу «Україна – аграрна країна: очима студентів». Студенти університету на чолі із представниками ради студентського самоврядування долучилися до VIII Всеукраїнської благодійної акції та міської благодійної акції «Від серця до серця», ініціювали та провели акції «Чисте довкілля», «Молодь за здоровий спосіб життя», «Завітай до ветерана», спільно із психологічною службою університету та за підтримки благодійного фонду «Воля» провели інформаційно-просвітницьку акцію «Зупинимо СНІД разом!».

До Дня ветеранів
До Дня ветеранів
Серце до серце
Серце до серце
До Дня Святого Валентина
До Дня Святого Валентина

З метою успадкування українських духовних та культурних традицій, любові до українського народу, його історії, відновлення і вшанування національної пам’яті студентським активом на честь Дня Соборності проведена акція «Стрічка єднання», на честь Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників – «Листи, обпалені війною», інформаційна година до дня пам’яті героїв Крут.

Протягом року студентські лідери брали участь у засіданні Об’єднаної ради студентського самоврядування ВНЗ Міністерства аграрної політики та продовольства України, засіданні студентської ради при обласній державній адміністрації, у Всеукраїнському теоретико-практичному семінарі «Можливості і проблеми розвитку інновацій студентського самоврядування», у форумі «Молодіжна журналістика».

Рада студентського самоврядування Уманського НУС співпрацює з відділом у справах сім’ї та молоді Уманської міської ради, беручи участь у різних заходах і проектах та Всеукраїнською молодіжною громадською організацією «Студентська республіка», у проектах якої двічі отримував перемогу студент Уманського НУС Павло Богачик.

Плідна робота проводиться у тісній співпраці студради з Уманською міськрайонною організацією Товариства Червоного Хреста. В університеті відбулися відкриті виховні години, приурочені Всесвітньому дню боротьби із туберкульозом, Міжнародному дню інвалідів та доброчинні акції з нагоди Дня святого Миколая для дітей, які залишилися без батьківської опіки, для колективу УТОС. Результат благодійних акцій – внески і пожертвування передані на допомогу нужденним людям.

Від серця до серця
Від серця до серця
Зупинемо СНІД разом
Зупинемо СНІД разом

Цьогоріч найкращі представники студентства Уманського національного університету садівництва стали учасниками XV Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» Міністерства аграрної політики та продовольства України, який відбувся на базі Полтавської ДАА.

Команда КВН Уманського НУС представляла університет на змаганнях Аграрної ліги КВН Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Значна увага у позанавчальній та виховній діяльності приділяється відвідуванню студентами місць бойової слави та визначних місць рідного краю. До Дня визволення України від фашистських загарбників за ініціативи ради студентського самоврядування здійснена поїздка до урочища Зелена брама у районі села Підвисоке Новоархангельського району та до музею славетного земляка, двічі Героя Радянського Союзу, генерала армії І.Д. Черняховського, уродженця с. Оксанина Уманського району Черкаської області.

У рамках проведення заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка студенти Уманського національного університету садівництва протягом жовтня-листопада 2013 року відвідали філії Національного музею Тараса Шевченка – Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка у м. Київ та Меморіальний будинок-музей «Хата на Пріорці».

Кращі представники ради студентського самоврядування університету разом з ректором університету Оленою Непочатенко та стипендіаткою Президента України Наталією Гринчук стали учасниками «Молодіжного Віче», яке проходило у місті Канів. Представники Уманського НУС низько вклонилися великому сину Черкаської землі, поклавши квіти до його пам’ятника, відвідали музей декоративно-прикладного мистецтва та зійшли на Чернечу гору.

На форумі "Молодіжне віче"
На форумі "Молодіжне віче"

З метою популяризації творчої спадщини Великого Кобзаря протягом 2013 року проведені виховні години, літературно-музичні вечори, конкурс знавців творчості поета, акція «Закладання вишневого саду в Уманському НУС».

Рада студентського самоврядування разом із представниками виконавчої влади та громадськості, представниками адміністрації університету, студентами міста та учнями шкіл стали учасниками мітингу-реквієму, приуроченому пам’яті жертв голодоморів та у День всенародної скорботи долучилися до загальноукраїнської акції «Запали свічку», пом’янувши душі померлих у страшні роки голодоморів на Україні.

Рада студентського самоврядування брала участь у профорієнтаційній роботі. Належна увага в університеті приділяється проведенню виховної роботи в студентських гуртожитках, яка проводиться за планами-графіками виховної роботи, під час чергування викладачів у вечірній час та студентськими радами гуртожитків.

Студенти університету на чолі з представниками студактиву протягом року мали нагоду отримати яскраві, унікальні та незабутні моменти спілкування з високим мистецтвом, відвідавши концерти Заслуженого академічного симфонічного оркестру НРКУ, симфонічного оркестру Черкаської філармонії, піаніста-віртуоза з Німеччини Олега Полянського та вистави Вінницького академічного музично-драматичного театру  ім. М. Садовського.

Представники ради студентського самоврядування Уманського НУС –  активні, наполегливі, ініціативні, будують великі плани на майбутнє та запрошують усіх студентів із цікавими пропозиціями та креативними ідеями поповнити їхні ряди. Тоді навчання буде веселим і легким, а студентські роки – незабутніми.

                            Актив ради студентського самоврядування Уманського НУС