23.12.2013 9175

Подорож шевченківським краєм

Вступивши до Уманського національного університету садівництва на факультет плодоовочівництва, екології та захисту рослин, студенти одразу мають нагоду пізнати ази омріяної професії. Засади майбутнього фахівця-садовода першокурсники власноруч опановують на збиранні врожаю в університетських садах. 

Студенти 12-п групи на збиранні врожаю в університетському саду
Студенти 12-п групи на збиранні врожаю в університетському саду

Практична діяльність студентів може бути не лише обов’язком, а й приємністю. За проявлений активний підхід до проходження ознайомчої практики у садах університету в переддень професійного свята – Дня працівників сільського господарства 12-п група була нагороджена поїздкою у визначні історичні місця України.

Сумніву з вибором напряму поїздки не було, і 19 грудня цього року під керівництвом куратора, доцента кафедри плодівництва і виноградарства Віталія Манзія студенти 12-п групи здійснили подорож на батьківщину відомого українського поета й художника Тараса Григоровича Шевченка.

Відвідування історичної спадщини славетного українського Кобзаря розпочали з місця його народження – села Моринці Звенигородського району.

Нас зустріло тихе, затишне село з прекрасними краєвидами і чарівною природою. Стає зрозумілим, звідки у Тараса Шевченка стільки любові до українського села, чому його творами захоплюється весь світ. Під час перебування тут, нас, як нащадків і земляків українського генія, переповнювало неймовірне відчуття гордості.

У музеї відвідали хату Якима Бойка – діда Тараса, а також хату, в якій народився сам Кобзар. Тут і піч з лежанкою, маленька колиска, підвішена до стелі, скриня, грушева лава, ослінчики, дубовий стіл, тогочасний посуд та одяг; як і в давнину, підлога вистелена сіном, а в кутках висять прикрашені ікони. У сінях увагу привертають ціпок для молотіння зерна, ярмо для волів, бовдур, жлукто, рубель. На подвір'ї біля хати розташовані вулики, комора і кузня.

Інтер’єр хати Тараса Шевченка
Інтер’єр хати Тараса Шевченка

На території історичного комплексу нас ознайомили з витворами мистецтва майстрів М. Палащука (картини) і П. Милька (вироби з дерева). Їх краса, оригінальність і різноманітність захопили всіх присутніх.

 

Оригінальні вироби з дерева митця П. Милька
Оригінальні вироби з дерева митця П. Милька

Цікавим доповненням до подорожі стала екскурсія у військово-патріотичний комплекс с. Шампань. Цей музей славиться чималою колекцією зброї часів Великої Вітчизняної війни та бойових дій в Афганістані, військової техніки, особистих речей, листів тощо.

 

Знайомство зі зброєю: небезпечно, але цікаво
Знайомство зі зброєю: небезпечно, але цікаво

Найбільш відважні мали змогу зробити постріли з різних видів бойової зброї.

 

Незабутній постріл з гвинтівки Мосіна
Незабутній постріл з гвинтівки Мосіна

На в'їзді в с. Шевченкове відвідали плодовий сад і сучасний холодильник Миколи Сергійовича Олійника (ФГ "Олійник М.С.") – філію кафедри плодівництва та виноградарства на виробництві.

В’їзд у село Шевченкове (на задньому плані – плодовий сад Миколи Олійника)
В’їзд у село Шевченкове (на задньому плані – плодовий сад Миколи Олійника)

У розмові з господарем дізналися про важливі моменти в технології зберігання плодів – особливості завантаження холодильника, розміщення контейнерів, підтримання температурного режиму тощо. Змістовний виклад інформації супроводжувався цінними життєвими порадами й настановами.

 

Ознайомлення із сучасним холодильником
Ознайомлення із сучасним холодильником

Ключовим моментом зустрічі став майстер-клас з обрізування дерев. Микола Сергійович відмітив, що з плином часу змінюються технології і підходи до обрізування. Неабияк зацікавило студентів обрізування крони «балерина». Позитивне враження від ведення садівництва в господарстві Миколи Олійника сприяло виявленню бажання студентами пройти тут практику.

Майстер-клас з обрізування дерева від Миколи Олійника
Майстер-клас з обрізування дерева від Миколи Олійника

На завершення зустрічі Микола Сергійович пригостив усіх смачними плодами яблук сорту Чемпіон, вирощених на Тарасовій землі.

Далі знайомлення з життям і творчістю Тараса Шевченка продовжили в літературно-меморіальному музеї с. Шевченкове (колись Керелівка), який знаходиться на батьківській садибі поета.

У хаті-музеї ознайомилися з елементами повсякденного вжитку часів митця, збереженим посудом, ткальним станком, меблями, художніми роботами. В одній із кімнат висить портрет Кобзаря. Цікаво те, що в якому місці кімнати ви б не знаходилися – погляд Тараса Григоровича все одно буде спрямований на вас. Та атмосфера старовини і розповідь екскурсовода на якусь мить перенесла нас у далекі Тарасові часи…

На території садиби встановлено пам'ятник 13-річному Тарасові та відтворено точну копію його рідної хати, а внизу, по схилу, знаходиться могила Катерини, матері Тараса Шевченка.

 

Стежина до могили матері Тараса Шевченка
Стежина до могили матері Тараса Шевченка

Так закінчилася подорож шевченківськими місцями. Байдужим не залишився ніхто. Зморені й водночас щасливі, ми успішно поверталися додому.

Висловлюємо щиру подяку адміністрації університету за надану можливість поїздки. 

Максим Кисіль, староста 12-п групи

Віталій Манзій, доцент кафедри

плодівництва і виноградарства, 

куратор 12-п групи