Подорожуючи – навчаємося
11 листопада 2014 року викладачі та студенти кафедри технології зберігання і переробки плодів та овочів інженерно-технологічного факультету Уманського національного університету садівництва побували у місті Іллінці Вінницької області. Всі присутні залишились дуже задоволені, адже вони відвідали Іллінецький молочний завод – «Люстдорф».
У 1997 році на базі ВАТ «Іллінецький молочний завод» було засновано компанію «Люстдорф». Підприємство є нині лідером галузі, що динамічно розвивається, постійно нарощує обсяги продажу та виводить на ринок нові види продукції. ТОВ "Люстдорф" – один із найбільших виробників молочної продукції в Україні.
Під час екскурсії нам розповіли, що проведена модернізація та переоснащення підприємства. На підприємстві вперше в Україні було застосовано упаковку Tetra Pak; виробничі приміщення, цехи, лабораторії оснащені сучасним європейським обладнанням; встановлено лінії асептичного консервування. «Люстдорф» є виробником молока тривалого зберігання. У 2003 році було розширено виробничі потужності і збільшено переробку молока, в листопаді 2011 року введено в дію цех сухого молока. Налагоджується виробництво кисломолочних продуктів, зокрема йогуртів.
Компанія є власником торгових марок «На здоровье», «Селянське», «Бурёнка». Асортиментний ряд молочної продукції налічує 38 найменувань: молоко тривалого зберігання різної жирності, молоко з фруктовими наповнювачами, молоко стерилізоване для дитячого харчування від 8-ми місяців. Молоко виготовляється в асептичних, зручних і надійних видах упаковки. Крім того, підприємство виробляє масло коров’яче солодковершкове «Селянське» і «Вологодське», без додавання рослинних жирів, вершки до кави 10 % жиру, кулінарні вершки 18 і 30 % жиру, крем кондитерський для збивання 24 %, сухе молоко, йогурти.
Вся продукція ТОВ «Люстдорф» сертифікована, відповідає чинній нормативній документації і потребам споживачів. Для її виробництва проводиться ретельний відбір сировини, а новітня технологія температурної обробки дозволяє максимально зберегти корисні якості натурального молока.
Студентам було цікаво ознайомитись на практиці з технологіями виробництва молочних продуктів на такому сучасному рівні, вони закріпили знання, здобуті при вивченні дисциплін «Технологія молока та молочних продуктів», «Процеси і апарати харчових виробництв», «Сучасні інструментальні методи контролю харчових виробництв», «Технологія сушіння».
Приємним було також те, що на даному підприємстві вже працюють наші випускники та студенти заочної форми навчання.
Майбутні технологи були дуже задоволені поїздкою, адже пріоритетами ТОВ «Люстдор» є постійне прагнення удосконалювати власну продукцію та роботу над впровадженням нових ідей, що цілком співпадає із власними життєвими орієнтирами студентів.
Після ознайомлення з виробництвом у всіх учасників з’явилась довіра до цього виробника продукції та бажання її купувати в торгівельній мережі.
Студенти та викладачі інженерно-технологічного факультету Уманського НУС щиро вдячні керівництву ТОВ «Люстдорф» за надану можливість ознайомлення з виробництвом.