31.07.2013 5747

Потужний навчально-науковий комплекс в серці Черкащини

   Історичні віхи становлення і розвитку Уманського національного університету садівництва сягають корінням у глибоку давнину, коли у 1844 році до Умані з Одеси було перенесено Головне училище садівництва, яке на той час було провідним навчальним закладом з підготовки фахівців у галузі садівництва.

   Плин часу, зміна пріоритетів у навчанні, підходів до функціонування сільськогосподарської галузі та вимог до підготовки фахівців сприяли піднесенню училища садівництва та трансформації його спочатку в інститут, потім в академію, згодом – в університет, а відтепер – у потужний науково-навчальний комплекс, який охоплює увесь Черкаський регіон.

   На сьогодні навчально-науковий комплекс Уманського НУС є ефективною формою ступеневої освіти, яка покликана реалізувати запити ринку праці у фахівцях високого професійного рівня та потребу абітурієнтів до здобуття якісних освітніх послуг. Наразі до складу ННК Уманського НУС входить шість коледжів: Уманський агротехнічний коледж, Городищенський коледж, Тальнівський будівельно-економічний коледж, Тальянківський коледж, Чигиринський технікум і Шевченківський коледж. А з 1-го вересня до цієї дружної родини приєднується ще й Ананьївський державний аграрно-економічний технікум, який знаходиться в Одеській області.

Уманський агротехнічний коледж

Чигиринський технікум

Городищенський коледж

Шевченківський коледж

Тальянківський коледж

Тальнівський будівельно-економічний коледж

   Суттєвою перевагою створення таких комплексів є те, що не лише бажаючі, а й випускники шкіл, які одержали невисокі результати ЗНО, реалізовують мрію про вищу освіту шляхом вступу до коледжів, які є відокремленими структурними підрозділами, а згодом, отримавши диплом молодшого спеціаліста, – на пільгових умовах стають студентами університету.

   Підготовка молодших спеціалістів у коледжах Уманського НУС здійснюється за спеціальностями, суміжними з напрямами підготовки фахівців в університеті, а самі випускники коледжів при вступі до університету користуються особливими перевагами: вони стають студентами 3-го курсу за результатами співбесіди. Привабливою для студентів коледжів є й можливість опановувати в рідних стінах навчальні дисципліни за допомогою викладачів УНУС, що зменшує для них обсяг академічної розбіжності з предметів, які викладаються у ВНЗ.

   Окрім навчання, студенти кожного з коледжів знайомляться зі студентським життям в університеті: вони беруть участь в наукових конференціях і семінарах, наукових студентських гуртках, є постійними учасниками зустрічей з цікавими особистостями та традиційних університетських свят, екскурсій тощо.

   Серед факторів, які позитивно характеризують навчання в коледжі, є те, що знайомство з обраною професією відбувається у доволі ранньому віці, що дає можливість краще адаптуватися до неї, зрозуміти та осмислити правильність свого вибору. А бути студентом знаного в Україні університету є не лише приводом для гордості, а й можливістю відчути себе дорослим і самостійним.

   Саме тому вступ на навчання до коледжів – відокремлених структурних підрозділів Уманського національного університету садівництва – це гарний шанс для випускників шкіл отримати якісну вищу освіту та поринути у яскравий світ студентського життя!