Практична допомога садівникам ННВВ університету
На прохання провідного агронома садівничого підрозділу навчально–науково–виробничого відділу Уманського НУС Галини Гавінської кафедрою плодівництва і виноградарства визначено строк збирання яблук сорту Слава Переможцям та груші сорту Оксамит.
Показник деградації крохмалю за йод–крохмальною пробою, що досі залишається основним експрес–методом встановлення готовності плодів до збирання в умовах виробництва, визначено за десятибальною шкалою французького дорадницького центру CTIFL. Шкала свого часу надана кафедрі плодівництва і виноградарства (професор Мельник О.В.) фірмою «Agrofresh» для виконання досліджень з післязбиральної обробки плодів інгібітором етилену.
Послідовність визначення наступна. Для аналізу відбирають однорідну пробу плодів у кількості не менше 20 штук. Кожен плід розрізають упоперек в місці найбільшого діаметру і занурюють у спеціальний водний розчин з кристалічним йодом та йодидом калію. В результаті реакції йоду на крохмаль, через деякий час на зрізі проявляється синє забарвлення, інтенсивність якого свідчить про ступінь стиглості плоду.
Людмила Худік, науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства