28.04.2015 5404

Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»

У студентів 51-спм групи факультету лісового і садово-паркового господарства 27 квітня відбулося практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва».

Отримання студентами теоретичних базових знань при вивченні лекційного курсу вимагає їх закріплення на практичному занятті. Заплановане практичне заняття згідно з навчальної робочої програми проведено на тему «Діагностика стану зелених насаджень». Мета і завдання роботи: 

1. Розглянути різні групи дерев за станом життєдіяльності в умовах міста та способи догляду за ними.

2. Ознайомитись із візуальною шкалою оцінки стану деревних і кущових рослин в умовах міста.

3. Провести діагностику стану деревних насаджень на території університету і дати рекомендації щодо догляду за ними.

Студентами проведено обстеження видової та об’ємної структури зелених насаджень, їх морфобіоекологічна та декоративна характеристика.

Об’єктом діагностики зелених насаджень обрано прилеглу територію до деканату інженерно-технологічного факультету, на якій встановлена випускниками 1982 року МАФ (мала архітектурна форма) «Альма-матер» з нагоди святкування 170- річчя заснування університету.

Для встановлення ступеня життєвості та життєздатності деревних рослин керувалися діагностичними шкалами (Кучерявий, 1981; Ерохіна, Жеребцова, Вольфтруб та ін., 1987). Діагностичні показники включали життєву форму, форму крони, кількість рослин, об’єм крони, відсоток участі у насадженні, вік, висоту, діаметр стовбура, початок облиствлення та листопад, особливості росту рослин, зимостійкість і посухостійкість, ураження грибковими хворобами та шкідниками, ступінь цвітіння, можливість заготівлі репродуктивного матеріалу, відношення до обрізки по сезонах, встановлення оцінки декоративності та тривалість декоративного періоду, виявлення причин пригніченого росту, наявність сухих пагонів і гілок.

На досліджуваній території виявлено та проведено діагностику таких деревних і кущових насаджень: Tilia cordata – 10 шт., Quercus komarovii – 1 шт., Paeonia suffruticosa – 4 шт., Lyiziania triloba – 1 шт., Keria japonica – 1 шт., Thuja occidentalis – 2 шт., Juniperus sabina – 3 шт., зроблено висновки щодо стану газонного покриття, яке зраджене, та представлене частково різнотрав’ям. 

Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»
Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»

Студенти магістратури Володимир Кравець, Вікторія Слободяник, Лілія Миронова, Олеся Соболенко обґрунтували показники діагностування та надали рекомендації з покращення життєздатності зелених насаджень території, запропонувавши при цьому агротехнічні заходи по догляду за ними.

Слід відмітити, що студентки Олена Крило та Дар’я Рак продемонстрували проведення санітарної обрізки кущів Paeonia syffruticosa та Lyiziania triloba, що є одним із запропонованих агрозаходів.  

Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»
Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»

Маю впевненість, що вивчення фундаментальних дисциплін сформували фаховий рівень у студентів спеціальності 8.09010303 «Садово-паркове господарство». Засвоєні теоретичні знання і практичні навички з питань технології створення та формування зелених насаджень різного функціонального призначення, підбір асортименту рослин та їх характерні декоративні властивості, вирощування садивного матеріалу, садіння та догляд об’єктів озеленення будуть використані в практичній діяльності під час проведення озеленювальних робіт на об’єктах різного функціонального призначення та праці на виробництві після закінчення університету.

Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»
Практичне заняття з дисципліни «Агротехніка зеленого будівництва»

Щиро бажаю нашим студентам реалізувати себе в житті та висловлюю їм подяку за плідну співпрацю протягом вивчення дисципліни.

Тетяна Мамчур, к. с.-г. н., доцент

кафедри садово-паркового господарства