16.07.2013 5270

Прийняття Декларації про державний суверенітет України

   Важливою віхою у становленні України як демократичної, соціальної і правової держави стала Декларація про державний суверенітет України, прийнята Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року. Саме нею було  проголошено верховенство українських законів на території нашої держави.

   Декларація була провісником Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, підтвердженого Всеукраїнським референдумом 1 грудня цього ж року, першим кроком відродження державності на основі ідеї соборності українського народу та всіх українських земель.

   В Декларації було визначено найбільш принципові позиції, які орієнтували народ на створення самостійної, правової держави, на розвиток демократії, всебічне забезпечення прав і свобод людини. Вона стала тією цінністю, яка об'єднала суспільство у непростий час визначення свого майбутнього в серпневі дні 1991 року.

   Основними принципами, на яких ґрунтувалася Декларація, стали народовладдя, поділ державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, територіальна цілісність України в межах наявних кордонів, економічна самостійність, виключне право народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку. Ці базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення – Конституції, законів України.

   Історичне значення Декларації про державний суверенітет України полягає в тому, що:

 – суверенітет офіційно визнано необхідною умовою дальшого розвитку української нації;

 – визначено основні напрямки діяльності по досягненню реального суверенітету.

   Ще в часи перебування України у складі СРСР закладено основи майбутньої незалежності нашої держави, зроблено перший крок на шляху до неї.

   Прийняття цього доленосного документу закарбувало споконвічне прагнення української нації до побудови власної Української держави, стало закономірним наслідком національно-визвольної боротьби в ХХ столітті, поштовхом до наступного проголошення Акту про державну незалежність України.

   Тож вітаємо усіх з цією визначною історичною подією, адже прийнявши Декларацію про державний суверенітет України, наша держава зробила рішучий крок до незалежності. І хоча це було непросте рішення, але доленосність моменту поклала початок новій, незалежній Україні.