14.12.2014 8104

Прийшов Наум – пора братися за ум

У давніші часи навчальний процес починався взимку – 1 грудня за старим стилем (14 – за новим), в день святого пророка Наума. То була найзручніша пора для сільських дітей здобувати освіту, адже прийшов час, коли можна перепочити від нагальних хліборобських клопотів.

За народною уявою, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, а тому селяни були переконані: якщо на святого пророка розпочати навчальний процес, то дитина краще засвоюватиме науку, а відтак набереться ума-розуму. З цього приводу казали: «Пророк Наум наведе на ум».

Покровителями каліграфії і будь-якої науки вважався також Іван Богослов, безсрібники Кузьма та Дем’ян. В одному з букварів XVII століття мовиться: «Є звичай багатьом (учням) возвеличувати молебні святим безсрібникам Кузьмі та Дем’янові, і святому пророкові Науму, і ангелу своєму».

Етнограф М. Маркевич писав: «У цей день святого Наума добре починати вчити дітей: наука на ум піде». Про це мовлять і прислів’я: «Вчися, сину, азбуки – прийде хліб сам в руки», «Не збирай синові худоби, а збирай йому розум», «Гни дерево, поки молоде, учи дітей, поки малі», «Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки».

За матеріалами книги В. Скуратівського «Дідух: свята

 українського народу»