17.10.2014 5865

Про нас пишуть: студенти УНУС проходили практику на Буковині

«Найкращий урожай за 20 років», під таким заголовком газета «Молодий буковинець» опублікувала статтю про фермерське господарство Анатолія Чорного, що в селі Шилівці Хотинського району Чернівецької області. 

На Хотинщині на багато кілометрів – аж до горизонту – простягаються сади. Гілки низькорослих яблунь і груш рясно вкриті плодами, навіть листя не видно.  Анатолій Гнатович на подвір’ї господарства, оточеному садами, розповідає, що торік зібрали з гектара в середньому по 40-50 тонн яблук і по 30 тонн груш, а цього року буде ще більше.  Садівництвом почав займатися одним з перших в області ще на початку 1990-х.

Анатолій Чорний, голова фермерського господарства «Яніс-1», заслужений працівник сільського господарства України.
Анатолій Чорний, голова фермерського господарства «Яніс-1», заслужений працівник сільського господарства України.

«Сподіваємося зібрати цьогорічний врожай до кінця жовтня. Фрукти зриваємо в два-три заходи, так краще. Працюємо в рукавицях. Бригада з чотирьох-п’яти осіб збирає по вісімнадцять 350–400-кілограмових контейнерів.

Хоча працює вся моя сім’я, на 54-гектарному фермерському господарстві працюють ще й люди з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської і Хмельницької областей, всього 45 осіб.

Є студенти Уманського національного університету садівництва, з яким уклали договір на співпрацю. Тут хлопці та дівчата і практики набудуть, і зароблять. 

Платимо по 90 гривень на день. Крім того, за рахунок господарства людей харчуємо і надаємо гуртожиток. Наприкінці сезону кращі працівники преміюватимуться», – розповідає голова фермерського господарства, що є філіалом кафедри плодівництва і виноградарства Уманського НУС.

За матеріалами газети «Молодий буковинець» від 8 жовтня 2014 р.

Повна версія статті на http://molbuk.ua/publicacii/79973-naykraschyy-urozhay-za-20-rokiv.html

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва і виноградарства