21.03.2013 4999

Про нас пишуть

Кращі традиції аграрної освіти

Багаті традиції – сучасний рівень підготовки

     Уманський Національний університет садівництва (УНУС) — справжня гордість Черкащини. Це один із найстаріших навчальних закладів України, заснований ще у 1844 році як єдине на той час у Російській імперії Головне училище садівництва. Нині УНУС — провідний заклад сучасної аграрної освіти і науки, який в умовах світових і євроінтеграційних процесів здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців і науковців практично для всіх сфер сучасного агропромислового комплексу.

     З часу заснування навчального закладу сільське господарство отримало понад 40 тис. висококваліфікованих фахівців. Серед випускників — Герої Соціалістичної Праці, Герої України, народні депутати України, чимало відомих державних діячів, керівників підприємств, фахівців-господарників.

     На 6 факультетах за 12 напрямами та 17 спеціальностями навчається близько 6 тис. студентів. Університет здійснює підготовку і перепідготовку кадрів з напрямів: агрономія, захист рослин, економіка підприємства, маркетинг, фінанси і кредит, облік і аудит, менеджмент, туризм, екологія, охорона навколишнього середовища та збалансованого природокористування, лісове і садово-паркове господарство, харчові технології та інженерія, процеси, машини та обладнання АПВ. Крім цього, студенти мають можливість отримати військову спеціальність, робочу професію та паралельно здобути вищу освіту за другою спеціальністю. Перепідготовка фахівців і надання дорадчих послуг аграрним товаровиробникам здійснюється в Інституті післядипломної освіти та дорадництва, на базі якого створений Міжрегіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій.

     З метою об'єднання наукового потенціалу регіону, координації наукових досліджень та удосконалення практичної підготовки студентів створено навчально-науково-виробничий комплекс, до складу якого увійшли Інститут помології ім. Л. П. Симиренка НААНУ, Уманська дослідно-селекційна станція НААНУ, Національний дендропарк «Софіївка» НАНУ, ПСПО «Уманський тепличний комбінат», ДП «Уманське лісове господарство», ПАТ «Уманьферммаш», ДП «Ілліч-Агро-Умань», кращі сільськогосподарські підприємства регіону, а також навчально-науково-виробничий відділ університету, який налічує 1060 га земельних угідь.

     УНУС вже багато років розвиває міжнародне співробітництво з національними установами та навчальними закладами багатьох країн світу. Ділові стосунки підтримуються з університетами Польщі, Росії, США, Франції, Данії, Чехії, Китаю, Узбекистану, Білорусі та інш. Викладачі і студенти щорічно проходять стажування та практичну підготовку у 8 країнах світу. У 2012 році університет став повноправним членом одного з найавторитетніших європейських об’єднань — Великої хартії університетів Європи.

     Успіхи і досягнення колективу університету відзначені різними нагородами. За участь у XXIV Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2012», високий рівень підготовки та представлення експозиції колектив університету нагороджено дипломом і подяками, а також шістьма золотими медалями.

     Сьогодні діяльність університету спрямована на підвищення рівня підготовки фахівців, поглиблення наукових досліджень, надання практичної допомоги аграрному виробництву. Колектив університету, готуючи висококваліфіковані кадри, робить гідний внесок у розвиток сільського господарства країни.

 

Джерело: всеукраїнський журнал «Наш вибір» #1 (41), Березень 2013 р.