12.03.2016 5454

ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!

ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
 Серед українських обрядових свят чи не найулюбленішим є Колодій. В Україні останній тиждень м'ясниць - свят на честь весняного пробудження природи - носив кілька назв: Ма́сниця, Масляна, Пу́щення, За́пусти, Сиропу́сний тиждень, Сиропу́ст, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини. На цей період за народними традиціями припадав початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари з метою продовження роду. Упродовж цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувативсі  їхні збиткування. 

Цілих сім днів вживали скоромну їжу: м'ясо, сало, ковбаси, яйця і щодня – вареники з сиром, политі сметаною, млинці із сиром, з маком, з куркою, грибами, гречані борошняні, з медом та зі сметаною. Не обходилась Масляна і без кулешу, – козацької каші, звареної на вогні. Досить популярними серед селян були сколотини від масла (маслянка). «Нехай буде, – казали в таких випадках, – і маслянка, аби щоранку!».

Студенти факультету агрономії разом з кураторами груп провели конкурс на «Кращий сиропустний стіл», щоб детально ознайомитися з українськими обрядовими традиціями.

Учасники варили вареники, пекли млинці, пиріжки з різними начинками, вертуни та інші смаколики. Членам журі, головою якого був декан Андрій Мартинюк, важко було визначити переможців. Та все ж у номінації «традиційне, обрядове сервірування» кращими були 32-а, 11-а, 12-а групи. У номінації «найсмачніший» були відзначені 23-ас та 33-ас групи, у номінації «сучасний український» перевагу надали 22-а, 21-а та 31-а групам. 

ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!

Куратори Леся Вишневська, Наталія Полторецька та Ліда Кононенко також ознайомили студентів з деякими обрядовими традиціями.

Наприклад, у вівторок влаштовувались веселі забави, які тривали майже весь день. Парубки виглядали наречених, а дівчата суджених. Неодруженим прив’язували до лівої руки колодку. Палицю знімали тільки тоді, коли парубок станцює або відкупиться.

Ти, Ігорку, не ховайсь,   ліву руку підставляй!  Будемо колоду чіпляти!
Ти, Ігорку, не ховайсь, ліву руку підставляй! Будемо колоду чіпляти!
Дівчата, а чим наші парубки відкупилися?    Наш  Богданчик  – намистом з коралів!
Дівчата, а чим наші парубки відкупилися? Наш Богданчик – намистом з коралів!

У середу тещі частували своїх зятів млинцями. Цей  день Масниці називали «ласунець». Четвер – «Широка Масниця». "Розгуляй-четвер прийде, жарт і пісню принесе", - продовжувала оповідати куратор 32-а групи Леся Вишневська.

По-своєму цікаво святкували п'ятницю. Цей день називали тещині вечірки. Віддавна в Україні у цей день зять мав почастувати тещу. Після цього зятю належало покатати свою тещу вулицями села або ж міста. При чому злу та сварливу везуть по нерівній дорозі і, навпаки, якщо теща лагідна, то і дорога рівна, немов струна. Цей обряд дуже сподобався хлопцям факультету.

Шостий день – посиденьки. У ці дні влаштовувалися сімейні чаювання з піднесенням подарунків. Всі зустрічали гостей. 

ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!

Жана Новак (куратор 23-ас групи) розповіла , що найцікавіше відзначали останній день Масляної – Сиропустну неділю, Чорну неділю, Масне пущення – Прощену неділю. В останній день Масниці, готуючись до Великого посту, годилося йти до родичів і сусідів і просити прощення за всі провини та нанесені образи, бо постування передбачало духовне очищення і примирення. Якщо будете прощати людям прогрішення їх, то простить і вам Отець наш небесний. 

Тож з Колодієм, з Масницею усіх викладачів, студентів і співробітників вітають студенти факультету агрономії! Нехай же веселощі Масляної запам'ятаються до наступних свят, а весна, заглядаючи у вікна в кожну оселю, подарує усім мир, щастя і достаток на весь рік!

 

Олена Черно,

заступник декана з виховної роботи

факультету агрономії