ПРОВОДЖАЄМ КОЛОДІЙ!
Серед українських обрядових свят чи не найулюбленішим є Колодій. В Україні останній тиждень м'ясниць - свят на честь весняного пробудження природи - носив кілька назв: Ма́сниця, Масляна, Пу́щення, За́пусти, Сиропу́сний тиждень, Сиропу́ст, Си́рна неділя, Ба́бське свято, Зага́льниця, Ніжкові заговини. На цей період за народними традиціями припадав початок нового циклу залицянь і любощів, пошуку пари з метою продовження роду. Упродовж цього тижня чоловікам належало слухатися жінок і витримувативсі їхні збиткування.
Цілих сім днів вживали скоромну їжу: м'ясо, сало, ковбаси, яйця і щодня – вареники з сиром, политі сметаною, млинці із сиром, з маком, з куркою, грибами, гречані борошняні, з медом та зі сметаною. Не обходилась Масляна і без кулешу, – козацької каші, звареної на вогні. Досить популярними серед селян були сколотини від масла (маслянка). «Нехай буде, – казали в таких випадках, – і маслянка, аби щоранку!».
Студенти факультету агрономії разом з кураторами груп провели конкурс на «Кращий сиропустний стіл», щоб детально ознайомитися з українськими обрядовими традиціями.
Учасники варили вареники, пекли млинці, пиріжки з різними начинками, вертуни та інші смаколики. Членам журі, головою якого був декан Андрій Мартинюк, важко було визначити переможців. Та все ж у номінації «традиційне, обрядове сервірування» кращими були 32-а, 11-а, 12-а групи. У номінації «найсмачніший» були відзначені 23-ас та 33-ас групи, у номінації «сучасний український» перевагу надали 22-а, 21-а та 31-а групам.
Куратори Леся Вишневська, Наталія Полторецька та Ліда Кононенко також ознайомили студентів з деякими обрядовими традиціями.
Наприклад, у вівторок влаштовувались веселі забави, які тривали майже весь день. Парубки виглядали наречених, а дівчата суджених. Неодруженим прив’язували до лівої руки колодку. Палицю знімали тільки тоді, коли парубок станцює або відкупиться.
У середу тещі частували своїх зятів млинцями. Цей день Масниці називали «ласунець». Четвер – «Широка Масниця». "Розгуляй-четвер прийде, жарт і пісню принесе", - продовжувала оповідати куратор 32-а групи Леся Вишневська.
По-своєму цікаво святкували п'ятницю. Цей день називали тещині вечірки. Віддавна в Україні у цей день зять мав почастувати тещу. Після цього зятю належало покатати свою тещу вулицями села або ж міста. При чому злу та сварливу везуть по нерівній дорозі і, навпаки, якщо теща лагідна, то і дорога рівна, немов струна. Цей обряд дуже сподобався хлопцям факультету.
Шостий день – посиденьки. У ці дні влаштовувалися сімейні чаювання з піднесенням подарунків. Всі зустрічали гостей.
Жана Новак (куратор 23-ас групи) розповіла , що найцікавіше відзначали останній день Масляної – Сиропустну неділю, Чорну неділю, Масне пущення – Прощену неділю. В останній день Масниці, готуючись до Великого посту, годилося йти до родичів і сусідів і просити прощення за всі провини та нанесені образи, бо постування передбачало духовне очищення і примирення. Якщо будете прощати людям прогрішення їх, то простить і вам Отець наш небесний.
Тож з Колодієм, з Масницею усіх викладачів, студентів і співробітників вітають студенти факультету агрономії! Нехай же веселощі Масляної запам'ятаються до наступних свят, а весна, заглядаючи у вікна в кожну оселю, подарує усім мир, щастя і достаток на весь рік!