12.08.2015 5434

Результати досліджень УНУС на міжнародному садівничому семінарі

31 липня 2015 року в м. Київ відбувся ІV Міжнародний семінар «Нові тенденції у виробництві та зберіганні фруктів». Захід організовано компанією «AgroFresh», яка широко запроваджує технологію зберігання плодової продукції з використанням інгібітора етилену препарату «SmartFresh», та його дистриб’ютором в Україні – компанією «СВВ Трейдінг».

Програма семінару
Програма семінару

Сесійну частину семінару вів садівничий дорадник Євген Найченко, випускник факультету плодоовочівництва і виноградарства УНУС.

Семінар вів Євген Найченко, випускник УНУС
Семінар вів Євген Найченко, випускник УНУС

Серед учасників семінару – керівники та спеціалісти садівничих господарств України, де запроваджено післязбиральну обробку плодів препаратом «SmartFresh» – інгібітором етилену 1-метилциклопропеном. Науковий супровід інноваційного проекту зі зберігання плодів, оброблених «SmartFresh» після збирання, протягом кількох років здійснюється кафедрою плодівництва і виноградарства УНУС під керівництвом професора О.В. Мельника.

Було заслухано інформацію компанії «AgroFresh» про стан плодового ринку в Європі і світі, а також освоєння нових ринків для європейських яблук у країнах Перської затоки та Північної  Африки (Адам Парадовські, Польща). Про матеріали щодо нових транспортабельних сортів та клонів яблук доповів Мартін Песєвич (Польща), а огляд стану садівництва в Росії, Молдові, Сербії та Польщі зробив Кшиштоф Возняк (Польща). Сучасні технології захисту плодового саду від грибкових захворювань для забезпечення ефективного зберігання плодів висвітлив Роберт Бінкевич (Польща), передовий досвід хімічного проріджування зав’язі яблуні, що застосовується у Південній Європі – Джованні Мігліо (Італія), застосування регуляторів росту в промисловому саду – Вім Альбрехн (Бельгія), а новітні розробки із застосування вірусо–фагів проти збудника бактеріального опіку – Томас Ковач (Угорщина). Детально розглянуто інноваційні технології зберігання яблук (Євген Найченко, Україна) та питання щодо вибору обладнання і технології для ефективного управління вологістю в фруктосховищах (Ганс Реймерінк, Нідерланди).

Про результати наукових досліджень кафедри плодівництва і виноградарства УНУС зі зберігання плодів груші та яблуні із застосуванням інгібітора етилену «SmartFresh» доповіли кандидат с.-г. наук Ольга Дрозд та науковий співробітник Людмила Худік.

Доповідає Кшиштоф Возняк, Польща
Доповідає Кшиштоф Возняк, Польща
Доповідає Людмила Худік
Доповідає Людмила Худік
Доповідає Ольга Дрозд
Доповідає Ольга Дрозд

Успіху цього та подібних йому садівничих семінарів за участі науковців і випускників Уманського НУС сприяє вибір актуальної для виробництва тематики, її висвітлення провідними вітчизняними і закордонними фахівцями, а також виконання кафедрою плодівництва і виноградарства досліджень за запитами передового виробництва. Ця невід’ємна ланка університетського навчального процесу є складовою забезпечення садівничої галузі висококваліфікованими кадрами.

У залі семінару
У залі семінару

Людмила Худік, науковий співробітник кафедри плодівництва і виноградарства