10.03.2016 4974

«Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки»

З 1 по 5 березня у готельно-ресторанному комплексі «Дубовий гай» у смт. Стрижавка відбулися заходи у рамках проекту «Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки». Подія зібрала разом 20 українців-експертів із різних галузей та 10 представників-експертів з республіки Молдова. Серед них був присутній і аспірант кафедри менеджменту ЗЕД та логістики Уманського національного університету садівництва Павло Богачик.

У перший день громадські активісти, державні службовці, представники органів місцевого самоврядування, журналісти, науковці, приватні підприємці та інші шановні гості ознайомились з досвідом ВМГО «Україна-Польща-Німеччина». Тренер «стартового» робочого дня Олексій Гаврилов поділився досвідом країн Вишеградської четвірки (зокрема Польщі) у проведенні реформ, залученні грантових коштів і можливості використання даних знань в Україні та республіці Молдова. 

«Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки»
«Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки»

Другого дня учасники ознайомились із досвідом Юрія Вдовенка, а також в спільних (україно-молдовських) командах займалися розробкою пропозицій щодо вдосконалення регуляторної політики в Україні, адже вони можуть істотно підвищити рівень розвитку місцевих громад.

Третього дня Віталій Дорох представив форми участі громадськості в процесах прийняття рішень органами влади та поділився досвідом взаємодії з владою для досягнення позитивних зрушень на місцях як для влади, так і для простих громадян нашої країни. Також у цей день координатор проекту Андрій Кавунець представив результати роботи ВМГО «Україна-Польща-Німеччина» за минулий рік і розповів про ефективність роботи організації та найбільш потужні грантові програми, що реалізуються у Вінницькій області. 

«Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки»
«Розбудова спроможності громад – досвід Вишеградської четвірки»

У п’ятницю відбувся семінар «Відкрита та підзвітна влада», де лектором виступила Алла Кожина. Четвертий день став «родзинкою» заходу у зв’язку із подією, яка запам’ятається кожному учаснику на довгі роки – лекція директора департаменту міжнародного співробітництва Фольксуніверситету (Швеція) Упсали Аль Рашиді, який розповів про можливості залучення європейських грантових коштів для розвитку громад і науки, оскільки в умовах економічної кризи пошук нових джерел фінансування для зазначених об’єктів є дуже важливим. Міжнародна співпраця може відкрити нові горизонти для талановитих українців, особливо за підтримки партнерів із Швеції – країни, яка має один із найвищих рівнів життя та економічного, політичного і соціального розвитку у світі.

Субота стала закінченням навчального курсу тренінгів, семінарів, робочих зустрічей. У першій половині дня учасникам проекту лекцію про роль ЗМІ в розбудові спроможності громад прочитала Наталія Болховська, яка представила власні напрацювання відносно засобів передачі інформації і підвищення суспільної зрілості населення.

Даний захід об’єднав активних представників України та Молдови, які намагаються спільно розвивати свої країни, адже, як відомо, що сильна країна починається із сильної громади. Тому лише спільні зусилля дозволять провести такі необхідні сьогодні реформи, особливо в умовах децентралізації. Адже як відомо, зміни починаються з нас.

Участь у проекті дозволила отримати новий досвід і знання, а також можливість в подальшому взяти участь у міжнародних проектах, зокрема за підтримки Вишеградського фонду. В умовах економічної кризи співпраця з грантовими проектами та перейняття іноземного досвіду є дуже важливим фактором, що може дозволити провести серйозні зрушення для розбудови місцевих громад, вітчизняної науки та країни в цілому.

ОГОЛОШЕННЯ 

 

Павло Богачик, аспірант кафедри менеджменту ЗЕД та логістики