20.11.2023 1072

Розвиток сільського господарства через освіту: кафедра економіки УНУС і Corteva Agriscience в Україні реалізовують спільний грантовий проєкт

Відкриття Інформаційно-освітнього центру грантової програми «Corteva Grows» в Уманському національному університеті садівництва стало знаковою подією для спільноти освітян.

9 листопада кафедра економіки Уманського національного університету садівництва, залучившись підтримкою бізнес-партнера освітніх програм, компанії Corteva Agriscience в Україні, яка у співпраці з Global Giving Foundation надала грант УНУС на підтримку та розвиток освітньо-професійних програм спеціальності 051 Економіка, віднині спроможна ще ефективніше популяризувати сільське господарство як інноваційну та високотехнологічну галузь і сприяти підвищенню мотивації здобувачів вищої освіти. Будувати кар’єру у зазначеній галузі допоможуть взаємодія освіти та бізнесу, адже, додаючи в освітній процес потужну практичну складову та технології сучасності, молодь здобуває дійсно якісну та сучасну освіту нового покоління.

Гостей і присутніх привітала завідувачка кафедри економіки, к.е.н., доцентка Алла ОСІПОВА: «Нові тенденції розвитку економіки вимагають побудови оновленої системи взаємодії освіти та бізнесу, орієнтованої на залучення в освітній процес потужної практичної складової, без якої неможлива підготовка висококваліфікованих і конкурентоспроможних фахівців економіки та бізнесу. Реальні перспективи у рамках сучасної дійсності та надможливість, яку нині отримала викладацька та студентська спільноти УНУС, відіграють вагому роль у майбутньому розвитку економіки, тож висловлюємо вдячність за партнерство та співпрацю».

К.е.н, доцентка кафедри економіки Людмила СМОЛІЙ, координаторка проєкту від університету, розповіла про шляхи його створення та реалізації: «Діалог між бізнесом і вищою освітою наразі є ключовим, аби його учасники мали змогу лишатися у вирі сучасного стрімкого маршу еволюції. Налагодження співпраці між Уманським НУС і компанією «Corteva Agriscience» у рамках грантової програми зініціював випускник університету Олексій КОВАЛЕНКО, який нині є співпрацівником компанії «Corteva Agriscience». Взаємодія університету та компанії допоможе відслідковувати прогрес, що відбувається у цифрових технологіях і сільськогосподарських міжнародних інноваціях. Технічне забезпечення освіти та доступ до інформаційних ресурсів допоможе реалізувати успішне становлення молоді в аграрному секторі країни, аби мати конкурентноспроможність на ринку праці та поприщі сільськогосподарського виробництва».

Представник компанії Corteva Agriscience Віталій ПРИТУЛА наголосив присутнім на важливості інвестицій в освіту та науку країни, адже «…пропонуючи на ринок України інноваційні рішення по сільськогосподарському виробництву, ми маємо нагоду інвестувати у підтримку держави та реалізувати її економічний розквіт. «Corteva Grows» – проєкт, що дає змогу розвиватися. І за перспективне партнерство представники компанії Corteva Agriscience висловлюють вдячність УНУС».

Розвиток сільського господарства через освіту: кафедра економіки УНУС і Corteva Agriscience в Україні реалізовують спільний грантовий проєкт
Розвиток сільського господарства через освіту: кафедра економіки УНУС і Corteva Agriscience в Україні реалізовують спільний грантовий проєкт

У рамках програми нагоду бути задіяними в лекційних заняттях вже отримали багато студентської молоді УНУС. Фахівці Corteva візуалізували для студентів практичні можливості застосування теоретичних знань. Тож компанія профінансувала придбання сучасних комп’ютерів з необхідним програмним забезпеченням і вільним доступом до мережі Інтернет. Віднині навчальна лабораторія кафедри економіки Уманського НУС дає можливості викладачам сформувати й оновлювати бібліотеку і її фонд на теми економічного спрямування та бізнес-тематики. А студенти мають вільний доступ до віртуальної бізнес-бібліотеки та можливість завантажувати інформаційні ресурси на власні носії.

Створення та ведення успішного бізнесу реалізувати можливо, якщо поруч надійні партнери та помічники-наставники. Corteva Agriscience працює у 140 країнах світу і має понад 150 науково-дослідницьких центрів, в тому числі і в Україні. Інновації компанії, окрім основних цілей із забезпечення врожайності та стійкості культур до погодних коливань, мають на меті покращити збереження навколишнього середовища з метою забезпечення розвитку майбутніх поколінь. Тому співпраця з університетами в даному контексті є надважливою та дієвою. Навчальна програма підтримки аграрної освіти «Corteva Grows», що реалізовується в Уманському національному університеті садівництва для студентів спеціальності «Економіка», включала в себе два семестри – осінній і весняний, протягом яких студенти-економісти слухали онлайн-лекції від фахівців Corteva з фінансів, маркетингу та цифрових технологій, засновані на провідних практиках і досвіді компанії. Такі підходи передбачають залучення молоді в аграрний бізнес і мотивують до побудови успішної кар’єри в ньому.

Успішна спільна діяльність у руслі взаємодоповнюваної співпраці неодмінно приведе країну до мирного та прогресивного майбутнього. Наполеглива праця, наукові досягнення, співробітництво, партнерство, які нині були продемонстровані, є зерном рясних плодів, що неодмінно радуватимуть як університетську спільноту, так і майбутніх економістів.