22.12.2014 6507

Садівники дегустують яблука і груші

Цикл дегустацій свіжих плодів яблуні і груші розпочато 18 грудня 2014 р. кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Надалі щомісячні дегустації заплановано після 90, 120 і 180 діб зберігання, тобто наприкінці січня, березня і травня наступного року.

Оцінюються вісім зразків яблук перспективного сорту Хоней Крісп і 18 зразків груш сорту Яніс (клон сорту Ноябрська), збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Romh and Haas Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Хоней Крісп – перспективний сорт яблук
Хоней Крісп – перспективний сорт яблук
Груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська)
Груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська)

Плоди заготовлено і зберігаються в сучасному холодильнику відомого в Україні своїми досягненнями фермерського господарства «Яніс», що є філією кафедри плодівництва і виноградарства в Хотинському районі Чернівецької області (голова – Заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Чорний).

Заготівля плодів у саду фермерського господарства «Яніс» на Буковині.
Заготівля плодів у саду фермерського господарства «Яніс» на Буковині.

Кафедра більше десяти років активно співпрацює з цим передовим в Україні садівничим господарством у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Щедрий врожай в саду Анатолія Чорного, голови ФГ «Яніс», Заслуженого працівника сільського господарства України
Щедрий врожай в саду Анатолія Чорного, голови ФГ «Яніс», Заслуженого працівника сільського господарства України

Дегустацію проведено за методикою, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки. Оцінюються показники аромату, твердості (щільності), хрусткості, соковитості, борошнистості (для яблук), маслянистості м’якуша (для груш), а також ступінь солодкого, кислого смаку та загальна оцінка плоду.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.

Робочий момент дегустації плодів
Робочий момент дегустації плодів

Кафедра плодівництва і виноградарства УНУС висловлює щиру вдячність польській фірмі «Агрофреш» і фермерському господарству «Яніс» за сприяння у проведенні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.

Олександр Мельник,  

завідувач кафедри плодівництва та виноградарства 

(фото автора)