11.04.2014 6114

Садівники Уманського НУС на науковій конференції в Польщі

24–25 березня 2014 р. в Інституті плодоовочівництва, що в столиці польського садівництва місті Скерневіце, відбулася третя Міжнародна конференція «Вплив перед– та післязбиральних факторів на життєво важливі компоненти та якість продукції плодоовочівництва». Конференцію було присвячено сотій річниці відомого діяча у сфері садівництва професора Штефана Пеньонежка (1913–2008) – засновника інституту, віце–президента Польської академії наук, завідувача кафедри садівництва Варшавського аграрного університету. Співорганізатори конференції – польська Академія наук та EUFRIN – європейська Асоціація наукових інститутів й університетських кафедр, що спеціалізується на дослідженні, розвитку і впровадженні екологічно чистої продукції. Спонсорами конференції виступили відомі польські фірми та кооперативи з виробництва плодів і овочів.

УНУСівці серед учасників міжнародної конференції
УНУСівці серед учасників міжнародної конференції

Учасників привітав голова Організаційного комітету, директор Інституту плодоовочівництва, відомий науковець у сфері зберігання овочів професор Франтішек Адаміцький. Провідними доповідачами конференції стали видатні особистості у сфері зберігання плодів та овочів – професори Гіанкарло Колелі (Фоджійський університет, Італія) та Елазар Фалік (Дорадницький центр, Ізраїль).

Конференцію відкриває директор Інституту плодоовочівництва професор Адаміцький
Конференцію відкриває директор Інституту плодоовочівництва професор Адаміцький

На чолі із завідувачем кафедри плодівництва і виноградарства професором Олександром Мельником у конференції взяла участь делегація з Уманського НУС – члени міжкафедральної проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». У її складі – викладачі Юлія Жмуденко і Віталій Пиркало (кафедра технології зберігання і переробки плодів та овочів), викладач Ольга Дрозд (кафедра технології зберігання і переробки зерна) та аспіранти кафедри плодівництва і виноградарства Людмила Худік, Любомир Вихватнюк і Леонід Ременюк.

Міжкафедральну науково–дослідну групу створено в листопаді 2013 року у рамках наукової школи «Біологія та технології вирощування плодових культур» з викладачів, аспірантів і студентів кафедр плодівництва та виноградарства, технології зберігання і переробки плодів та овочів і кафедри технології зберігання та переробки зерна.

З доповіді щодо змін флуоресценції хлорофілу (F-alpha) у шкірці яблук під час зберігання в динамічному газовому середовищі
З доповіді щодо змін флуоресценції хлорофілу (F-alpha) у шкірці яблук під час зберігання в динамічному газовому середовищі
Науковці УНУС в конференційній залі
Науковці УНУС в конференційній залі
З польськими колегами і спонсорами
З польськими колегами і спонсорами

Теоретичну програму конференції, в якій взяло участь 88 представників наукових центрів та навчальних закладів з 18 країн світу, було представлено 28 усними та 60 стендовими доповідями. Висвітлено проблеми впливу перед- та післязбиральних факторів на якість продукції плодоовочівництва (захист саду, технології вирощування плодів та овочів, кліматичні й погодні умови, технології збирання врожаю і його зберігання – 32 доповіді), розглянуто зміни хімічного складу свіжих та частково перероблених плодів та овочів, їх життєво важливі компоненти та переваги споживання плодоовочевої продукції (37 доповідей). Обговорено новинки технології зберігання (12 доповідей), особливості експлуатації холодильної й вимірювальної техніки (три доповіді), а також питання ефективного пакування та реалізації продукції плодоовочівництва (чотири доповіді). Під час конференції відбулося шість сесій: під головуванням Франтішка Адаміцького (Польща), Гіанкарло Колелі (Італія), Елазара Фаліка (Ізраїль), Олексія Полякова (Росія), Яна Скринського (Польща) та Сірічая Канлаянарата (Таїланд). 

Практична частина конференції відбулася в суперсучасному логістичному центрі садівничого кооперативу «ROJA», де учасники ознайомилися з інноваційною технологією зберігання, сортування і пакування яблук. Детально продемонстровано товарну обробку плодів після зберігання, особливості виробництва тари й відвантаження готової продукції для реалізації в польські та закордонні супермаркети.

Міжнародна комісія визначила кращі із 60 стендових доповідей, серед яких одне з призових місць присуджено науковцям Уманського НУС за кращу презентабельність, представлення результатів дослідження різних об’єктів та участь чисельної команди молодих вчених.

Олександр Мельник отримує приз за кращу стендову доповідь науковців УНУС
Олександр Мельник отримує приз за кращу стендову доповідь науковців УНУС

Учасникам конференції вручено тези доповідей, сертифікати та сувеніри від організаторів і спонсорів, надана можливість опублікування матеріалів в індексованому міжнародними організаціями періодичному виданні Journal of Horticultural Research.

Щира подяка польській фірмі «Агрофреш» та Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини, за сприяння яких науковці Уманського НУС взяли участь у визначному форумі європейського рівня, Тетяні Григорівні Сухомейло за допомогу в фаховому перекладі тексту доповіді, а також керівництву університету за надання можливості взяти участь у конференції.

Уманчани з нагородою серед керівництва оргкомітету конференції
Уманчани з нагородою серед керівництва оргкомітету конференції

Людмила Худік, аспірант,

Олександр Мельник,

завідувач кафедри плодівництва і виноградарства