28.04.2013 6215

Семінари з розвитку сільських територій у Кіровоградській області

На виконання протокольних рішень засідань Ради регіонів від 19 вересня 2012 року та 21 березня 2013 року щодо проведення широкого обговорення серед сільських територіальних громад ініціативи «Рідне село» протягом квітня 2013 року у районних центрах Кіровоградської області проводилися кущові наради-семінари з сільськими і селищними головами.

Основна мета зустрічей –  це визначення основних шляхів підвищення соціально-економічного розвитку сільських територій через розвиток сільськогосподарської кооперації та відродження підприємницької активності.

Кожна нарада-семінар проводилася на базі передового села або селища: у Кіровоградському районі – 4 квітня на території Соколівської сільської ради, у Добровеличківському – 11 квітня на території смт. Добровеличківка, в Олександрійському – 18 квітня у селищі Приютівка та у Компаніївському районі – 25 квітня на території смт. Компаніївка. Відповідно до програми спочатку учасників ознайомлювали з наявною інфраструктурою села або селища, а потім на пленарній частині обговорювалися перспективи соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів.

 

У роботі зазначених заходів брали участь представники Мінагрополітики України, обласної ради, Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Інституту економіки та прогнозування НАН України, проектів міжнародної технічної допомоги, обласної дорадчої служби, начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, голови районних рад, голови сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та лідери ініціативних груп, що мають намір створити такі кооперативи. Від Уманського національного університету садівництва у проведенні нарад-семінарів взяли участь директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва Сергій Приліпко та завідувач Міжрегіонального навчально-практичного центру розвитку сільських територій Ольга Макушок.

Про перспективи розвитку сільських територій області, соціально-економічну ситуацію у сільській місцевості та стан сільського господарства Кіровоградської області доповіли голова Кіровоградської обласної ради Микола Ковальчук та директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Шевченко.

Директор ДУ НМЦ «Агроосвіта» Ірина Синявська проінформувала присутніх про переваги сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та зазначила десять основних кроків у їх створенні. За її словами, особисті селянські господарства неспроможні конкурувати з великотоварними підприємствами, тому держава надаватиме підтримку саме середньому класу товаровиробників на селі.

У контексті свого виступу «Про шляхи відродження села через кооперацію» генеральний директор Центру аграрних реформ Любов Молдаван акцентувала увагу на міжнародному досвіді створення кооперативних угрупувань, які дадуть можливість включити вироблену фермерськими і селянськими господарствами продукцію у маркетинговий ланцюг, підвищити додану вартість та покращити її якість і безпечність.

Детально про перспективи розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації на селі та роль Міжрегіонального навчально-практичного центру розвитку сільських територій Уманського національного університету садівництва слухачів ознайомили директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва Сергій Приліпко та завідувач Міжрегіонального центру Ольга Макушок. Під час виступів для учасників кооперативного руху Кіровоградської області було презентовано проект «Розвиток плодово-ягідних обслуговуючих кооперативів та дорадчий супровід їх функціонування», що окреслює перспективи співпраці науковців університету із сільськими громадами щодо проведення навчань з технологій вирощування плодово-ягідної продукції у особистих селянських і фермерських господарствах. Формування оптових партій вирощеної продукції за умови застосування єдиної технології дасть змогу сільськогосподарським кооперативам конкурувати з великими товаровиробниками на внутрішньому і зовнішньому ринках.

Тетяна Головченко, координатор  Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», наголосила на можливостях сільських громад ширше співпрацювати з Проектом щодо створення обслуговуючих кооперативів. Вона окреслила головні напрями реалізації Проекту на 2013 рік у Кіровоградській області. На її думку, налагоджена система постійного навчання сільського активу є основою  формування соціально-економічного розвитку сільських територій.

В обговоренні питань формування партнерських зв’язків між державою, бізнесом та сільськими громадами щодо комплексного розвитку сільських територій виступили Віктор Воробйов – директор ТОВ «Агрофірма Світанок», Анатолій Тущенко – голова Добровеличківської селищної ради, Анатолій Мітьков – голова СОК «Помічнянська МТС – Агро», Валентин Луценко голова СОК «Іванковецький світанок» Знам’янського району та інші. Крім цього, доповідачі зазначали також про проблеми сільських територій, надавали ґрунтовні пропозиції щодо їх вирішення, ділилися практичним досвідом створення та функціонування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Підсумовуючи результати проведення нарад-семінарів у Кіровоградській області, перший заступник голови Кіровоградської області Людмила Салоїд наголосила на значному потенціалі багатофункціонального розвитку сільських територій Кіровоградщини. Вона переконана, що при застосуванні ефективних методів та механізмів стимулювання область може претендувати на суттєві показники покращення свого соціально-економічного стану.

Учасники нарад щиро подякували організаторам і лекторам за науковий підхід до вирішення однієї з головних стратегій розвитку України – збереження українського села та покращення якості життя сільського населення. На семінарах слухачі отримали корисну інформацію щодо можливостей розвитку власних господарств, шляхів підвищення економічної результативності сільськогосподарського виробництва, досягнення високих соціальних стандартів життя на селі через розвиток сільськогосподарської кооперації та відродження підприємницької активності.

Участь представників Уманського національного університету садівництва у кущових нарадах-семінарах відбувається у рамках виконання запланованих заходів діяльності Міжрегіонального навчального-практичного центру розвитку сільських територій спільно з Департаментом агропромислового розвитку Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Ольга Макушок, завідувач Міжрегіонального навчально-практичного центру

розвитку сільських територій Уманського національного університету садівництва