28.11.2013 5437

«Серед людей і для людей»

23 листопада виповнилося 90 років від дня народження Заслуженого працівника вищої школи, доктора сільськогосподарських наук, професора, академіка Міжнародної академії аграрної освіти, почесного члена Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків, засновника його Уманського відділення, ветерана Великої Вітчизняної війни і праці Карасюка Івана Маркіяновича.

З цієї нагоди 27 листопада відбулося розширене засідання кафедри агрохімії і ґрунтознавства й студентського наукового гуртка за участю представників ректорату, викладачів кафедри, студентів та гостей. Прикрашала засідання виставка фото під назвою «Серед людей і для людей», що містила світлини, які стосуються років, опалених війною, та тернистого шляху в науку ювіляра. А ще – наукові здобутки вченого: збірники, довідники з працями та монографіями Івана Маркіяновича, яких налічується понад 400.

«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»

Відкрив засідання завідувач кафедри агрохімії і ґрунтознавства, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Володимир Невлад, який повідомив присутнім причину зібрання та розповів про основні віхи біографії ювіляра; його розповідь яскраво була підкреслена трансляцією слайдів. Володимир Іванович зазначив, що Іван Маркіянович є легендою кафедри та університету, адже, незважаючи на всі випробування, які випали на його долю, він не скорився і пройшов шлях від студента до професора, створивши свою наукову школу.

Продовжив засідання виступ першого проректора Івана Мостов’яка, який зауважив, що йому приємно знаходитися на засіданні студентського наукового гуртка та поділився своїми спогадами з учасниками зібрання: був також старостою студентського гуртка, дипломну роботу писав під керівництвом Івана Маркіяновича, кафедру агрохімії вважає школою життя, адже всі моменти сходження в науці пов’язані саме з нею; професора Карасюка Іван Іванович назвав вчителем з великої літери, тому що перші ази науки йому прищепив саме він. Перший проректор побажав присутнім здоров’я, творчих успіхів та наснаги в роботі.

Професор, кандидат сільськогосподарських наук Микола Недвига щасливими вважає 6 років праці пліч-о-пліч з мудрим керівником, що мав особливий дар – вміння працювати з людьми. Протягом усього періоду співпраці Микола Васильович спостерігав його унікальність – першість у всьому та вміння швидко вирішувати проблеми. Оптимізм та сильний дух Івана Маркіяновича передавався всім, хто його знав; він великий  педагог та агроном від Бога.

«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»

Не менш яскравим та емоційним був виступ колишнього старшого викладача кафедри української та іноземних мов Майї Замаховської, яка подякувала організаторам заходу за запрошення та пригадала яскраві миттєвості життя в університеті. Майя Юхимівна розповіла про співпрацю з Іваном Карасюком як редактором університетської газети «За сільськогосподарські кадри» та співавтором багатьох інших збірників і буклетів. Він знав, любив і старався зберегти історію про навчальний заклад. Майя Юхимівна, яка довгий час працювала редактором газети «Університетські вісті», подякувала викладачам кафедри агрохімії і ґрунтознавства за збережену пам’ять про тих, хто зробив неоціненний вклад у становлення кафедри, університету, а 36 аудиторія, в якій проходило засідання, історична, адже її стіни зберігають незабутні хвилини. «Іван Маркіянович є чудовим прикладом служіння своїй справі, науці, Україні…» – закінчила свій виступ Майя Юхимівна.

Багато теплих слів було сказано іншими учасниками засідання. Завідувач кафедри рослинництва, професор, доктор сільськогосподарських наук Олександр Зінченко відзначив: «Він був закоханий у свою науку, свій факультет».

У виступі декана факультету агрономії Андрія Мартинюка прозвучали слова вдячності Івану Карасюку за наставництво та підтримку, адже навчання в аспірантурі проходило під його керівництвом. «Щирість, відповідальність притаманні йому, – пригадує Андрій Тимофійович, – працюючи на посаді декана, я постійно відчував його батьківську підтримку. Він не лише науковець, а ще й великий вихователь студентів. Це той приклад, який ми повинні наслідувати».

Заступник голови Ради ветеранської організації Уманського НУС Анатолій Коваль відзначив, що Іван Маркіянович створив наукову школу, випускники якої успішно очолюють аграрні сектори держави: «Ти чесно йшов у своєму житті і досягнув багатьох результатів».

До спогадів приєднався і колишній ректор, професор, доктор сільськогосподарських наук Петро Копитко, пригадавши працелюбність ювіляра та добре ставлення до людей, здатність допомогти. Безумовно, Іван Карасюк залишив яскравий слід у житті університету.

«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»
«Серед людей і для людей»

Засідання продовжили виступи аспірантів з науковими доповідями.

Від імені викладачів кафедри завідувач кафедри агрохімії і ґрунтознавства Володимир Невлад подякував усім, хто прийшов на засідання та вшанував почесну працю професора Івана Карасюка, людини, яка стала добрим прикладом для наслідування та легендою навчального закладу.

                              Прес-центр університету