06.03.2013 5371

Щедрий засів життєвої ниви ювіляра


4 березня 2013 року читальна зала №1 Наукової бібліотеки була переповнена студентами, аспірантами та викладачами, де відбулась зустріч із видатним вченим-агробіологом, доктором сільськогосподарських наук, професором Олександром Івановичем Зінченком, який майже 40 років очолює кафедру рослинництва Уманського національного університету садівництва.

Олександр Іванович з дитинства привчений до праці. Навчання у школі поєднував з роботою у полі під час літніх канікул. Любов до землі, до рослин, до рідних степів визначила долю подальшої освіти.

Напрям його наукової діяльності – теоретичні основи рослинництва і кормовиробництва, біологія, агроекологія, інтенсивні, екологічно доцільні, енергоощадні технології вирощування польових і кормових культур.

Олександр Іванович підтримує постійний зв'язок з виробництвом.

Зінченко О.І. є автором 340 наукових праць, в т.ч.: 5 підручників і 8 навчальних посібників, більшість з них не мають аналогів в Україні на СНД.

Підручник «Рослинництво» (2001 р.) одержав першу премію Академії Наук Вищої освіти України і першу премію серед видань агрономії Мінагрополітики України; навчальний посібник «Біологічне рослинництво» (1994 р.) одержав премію Мінагрополітики . Має 3 патенти.

Великим науковим і практичним досвідом Олександр Іванович щедро ділиться з молодими вченими, студентами, спеціалістами-практиками, виступає з науковими доповідями на вітчизняних та міжнародних конференціях та семінарах.

Під керівництвом О.І. Зінченка захищено 3 дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук та 12 на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук.

У даний час під його опікою працюють 5 аспірантів, 2 докторанти, 4 пошукачі, керує дипломниками, магістрантами.

Андрій Тимофійович Мартинюк, декан факультету агрономії, у своєму виступі наголосив про значний внесок у розвиток вітчизняної аграрної науки академіка О.І. Зінченка, за його професійну відповідальність у справі підготовки кваліфікованих фахівців для аграрного сектору економіки та подякував за багаторічну сумлінну працю, побажав ювіляру здоров’я та втілення своїх задумів.

 

З захопленням слухали виступ Миколи Івановича Дяченка, який згадав цікаві епізоди з життя Олександра Івановича, в яких були присутні і гумор та винахідливість ювіляра.

 


Змістовною та доречною була розповідь Лариси Олександрівни Цимбровської про родовід вченого, який відомо ще з 16 століття.

Від імені всіх молодих аспірантів, керівником яких є Олександр Іванович Зінченко виступив Віталій Володимирович Борисенко, подякував за досвід та знання, які передає професор своїм учням.

Не залишились осторонь студенти факультету агрономії. Аліна Клименко від студентства побажала вченому здоров’я, добробуту, добрих засівів, рясних сходів та щедрих ужинків.

На завершення зустрічі директор Наукової бібліотеки Світлана Володимирівна Нижник звернулась до ювіляра словами Владислава Кравченка:


Вже скільки літ пройшло,

А Ви в святім натхненні.

В польоті думка

І простім буденні,

Ви сильні й творчі,

Все ще молоді.

А біля Вас і учні й друзі,

Навколо Вас он молодь залюбки,

І радо молодієте Ви з ними

И скидаєте з плечей свої роки.

Вже зроблено багато - та все мало.

Вже скільки створено - країна Вас віта.

Щоб Вам завжди здоров'я дарувало

На всі прийдешні та творчії літа.

Захід прикрасили поетичні рядки українських поетів, які прочитали студенти факультету агрономії Ю. Пітової, Б. Ткаченка та Ж. Горячкін та музичне вітання ювіляру від гурту «Краяни».

  

  

 

Всі охочі мали можливість ознайомитися з розгорнутою виставкою-переглядом праць Олександра Івановича Зінченка “Наукові здобутки вченого”.

 

Зустріч з вченим-агробіологом підготували і провели: провідний бібліотекар Наукової бібліотеки О.Є.Полянецька та бібліотекарі – Л.П.Кецкало, Т.І.Мартинюк, Л.М.Брижатюк за підтримки факультету агрономії.

  

С.В. Нижник,

директор Наукової бібліотеки

Рубрика: Бібліотека