05.03.2014 5382

Шляхами великої долі

 Гудуть вітри століть понад Дніпром,

Лунає Слово, злом не перекреслене.

                                                          І у серцях відроджує любов

                                                       До Слова, до Поета, до Поезії…

Н. Віргуш 

5 березня працівники  Наукової бібліотеки спільно з 11-п (куратор І.Б. Леонтюк) та 12-п (куратор В.В. Манзій) групами підготували та провели літературно-мистецьку подорож «Шляхами великої долі», присвячену 200-річчю від дня народження  народного мислителя, поета, митця Тараса Григоровича Шевченка.

Присутні «здійснити подорож» по Україні шляхами великого Кобзаря, відкриваючи цікаві сторінки його біографії, декламуючи вірші, а також не обійшлося без спогадів сучасників.

У вступному слові Віталій Манзій, доцент кафедри плодівництва і виноградарства,  наголосив,  що захід має важливе значення для всього українського народу, ми маємо знати, вивчати, наслідувати …

У великий незнайомий світ пішов Шевченко у свої 15 років. Та якими б шляхами царської Росії він не ходив, які б цікаві зустрічі не відбувалися у його житті, він мріяв повернутися в Україну. Таких приїздів Шевченка було три.

Перша подорож – це приїзд Шевченка з Петербурга навесні 1843 року  і перебування до січня 1844 року. Другий приїзд поета відбувся навесні 1845р. Третя подорож – літо 1859 року, коли Шевченко після заслання ще раз приїхав в Україну, щоб побачитися з рідними та знайомими, а також придбати ділянку землі, де б міг збудувати хату і постійно оселитися. Та не судилося...

Рідні місця були для Тараса Шевченка великою мукою і святом, надихали на написання таких шедеврів світової лірики як «Садок вишневий коло хати», «Тече вода з-під явора», «Зацвіла в долині червона калина», «Сонце заходить, гори чорніють...».

Шляхами великої долі
Шляхами великої долі
Шляхами великої долі
Шляхами великої долі
Шляхами великої долі
Шляхами великої долі

На завершення Ірина Леонтюк, доцент кафедри біології, подякувала всім учасникам, підкресливши, що пам’ять про Тараса Шевченка ніколи не згасне, буде надихати українців любити свій край, цінити та зберігати культурні цінності.

Презентацію підготував Назар Михайловин, студент 11-п групи

Світлана Нижник,

директор Наукової бібліотеки