31.05.2013 6186

Слава про Уманський НУС прозвучала за порогами Дніпра

   Неодноразово творчі колективи Уманського НУС здобувають перемоги на великих сценах. Цього разу народний самодіяльний ансамбль танцю "Нивка" та дитячу хореографічну студію "Перлинка" гостинно зустріло м. Запоріжжя, у якому 26-27 травня проходив Перший всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва "Барвиста Хортиця-2013". Протягом трьох років Запорізький обласний осередок національної хореографічної спілки проводив цей фестиваль, і лише цього року, завдячуючи участі у ньому хореографічних колективів з різних областей України, він набув статусу всеукраїнського.

   Творчі колективи "Нивка" та "Перлинка" Уманського національного університету садівництва до участі запросили організатори фестивалю як одні із кращих хореографічних колективів Черкащини.

   Конкурс проходив у таких номінаціях: народний танець, народний стилізований танець, сучасна хореографія та гопак. На розсуд членів журі учасниками були представлені різні форми виконання: соло, малі форми, ансамблі.

   Перше враження в наших учасників було позитивним, адже їх гостинно зустріла і супроводжувала сама директор фестивалю Анна Кірейко.

   Графік виступів був дуже напруженим та насиченим, чітко розрахованим до хвилин.

   Почесна церемонія відкриття фестивалю розпочалася вокально-хореографічною композицією "Вітаємо на запорізькій рідній землі". Заслужений працівник культури України, голова Запорізького обласного осередку хореографів, директор фестивалю Анна Кірейко привітала та представила присутнім гостей, що завітали на запорізьку землю.

   Виступи оцінювало компетентне та імените журі у складі голови –  заслуженого працівника культури України, викладача Київського муніципального українського академічного танцю ім. С. Лихваря та його членів – режисера-постановника шоу-програм із зірками естради, художнього керівника шоу-балету "Євро-Па" Віктора Кірейка; голови предметно-циклової комісії хореографічних дисциплін Мелітопольського училища культури Людмили Черкіс; заслуженого працівника культури України, голови Запорізького обласного осередку хореографів, директора фестивалю Анни Кірейко.

   І, звичайно ж, призові місця та звання лауреатів фестивалю-конкурсу отримали наші творчі колективи:

  • І місце – у номінації "Народна хореографія" (молодіжна категорія) здобув хореографічний колектив "Нивка" (художній керівник Наталія Шаповаленко), виконавши народний російський танець "Калінка";
  • І місце – у номінації "Народна хореографія" (мала форма) отримав хореографічний колектив "Нивка" за жартівливий танець "Кумасі";
  • І місце – у номінації "Сучасна хореографія" (мала форма) здобув ансамбль танцю "Нивка" за хореографічну композицію "Всі танці разом";
  • ІІ місце – отримала дитяча хореографічна студія "Перлинка" у категорії "Сучасна хореографія" (друга вікова категорія), блискуче виконавши хореографічну композицію "Пустотливі кошенята".

   Позитивним емоціям та враженням учасників не було меж: теплий прийом господарів та організаторів фестивалю, доброзичливе ставлення до гостей, багато перших місць – все це згладило і втому після далекої дороги, і виснажливі репетиції. Концертна програма була дуже різнобарвною та насиченою, з цікавими сюжетними лініями та багатими костюмами.

Впродовж 10-ти годинного конкурсу, який проходив у двох найкращих Палацах культури "Титан" та "Металург" м. Запоріжжя, присутні та члени журі переглянули 80 концертних номерів. Слід зазначити, що у наших творчих колективів були сильні конкуренти, аби зрозуміти, якою наполегливою працею та дорогою ціною дісталася їм перемога. Адже щоб досягти такого рівня, потрібно наполегливо працювати кілька років.

   Всі члени журі були в захваті від колективів Уманського національного університету садівництва, одностайно відзначили оригінальність їхніх постановок, високе майстерне виконання рухів, багатство техніки та акторську майстерність.

   Із 17-ти номерів заключного гала-концерту 4 номери на запорізькій сцені виконали учасники наших творчих колективів.

   Члени журі щиро дякували талановитому керівнику, високопрофесійному хореографу Наталії Шаповаленко за високий рівень підготовки творчих колективів, їх майстерність при виконанні хореографічних композицій та порадили виступати із концертами на закордонних сценах.

   Крім виступів на всеукраїнському рівні, учасники колективів мали нагоду відвідати майстер-клас з народної хореографії за участю заслуженого працівника культури України Лариси Гелун, майстер-клас із сучасної хореографії за участю режисера-постановника шоу-програм, художнього керівника шоу-балету "Євро-Па" Віктора Корейка. Також наші танцівники побачили історичну пам’ятку – славнозвісний запорізький дуб, побували на виставі кінного театру та скуштували смачнючого козацького кулешу.

   Поїздка перевершила всі сподівання учасників та художнього керівника Наталії Шаповаленко, адже, взявши участь у Всеукраїнському фестивалі-конкурсі в м. Запоріжжя, колективи отримали не лише перемогу, вони заявили про високий імідж університету та піднялися його на якісно новий рівень.

   Тож побажаймо творчим колективам та їхньому керівнику нових феєричних звершень та сходинок на творчому олімпі!

Прес-центр університету