22.01.2014 5916

«Соборна, вільна Україна»

22 січня відзначається важливе національне свято – День Соборності України та Свободи України.

Саме 22 січня 1919 року було проголошено Акт злуки – акт про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. У тексті універсалу зазначалось: «…Віднині на всіх українських землях, розділених віками, Галичині, Буковині, Закарпатській Русі й Наддніпрянщині буде єдина велика Україна. Мрії, задля запровадження яких найкращі сини України боролися і вмирали, стали дійсністю...»

Соборність України  – проблема і процес збирання етнічних українських земель (територій), об’єднання гілок українського народу в державну цілість.  Вона була давньою заповітною мрією нашого народу. Протягом віків її втіленням займались українські гетьмани  Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. Ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність.

Акт злуки відіграв надзвичайно важливу роль, визначивши на майбутнє розвиток нашої країни. Вперше за 600 років він став реальним кроком до об'єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

Саме тому на кафедрі агрохімії і ґрунтознавства  факультету агрономії для студентів 31-а і 34-ак груп була проведена лекція-бесіда на тему «Соборна, вільна Україна», присвячена Дню Соборності та Свободи України. Куратори груп познайомили студентів з  історичною подією, яка мала місце 22 січня 1919 року в Києві, та символікою свята, глибокий зміст якого виявився актуальним для сучасної України. Відбулось цікаве обговорення та обмін думками. Студенти мали змогу подивитись фільм «Акт злуки: відтворення історичної правди».

«Соборна, вільна Україна»
«Соборна, вільна Україна»
«Соборна, вільна Україна»
«Соборна, вільна Україна»
«Соборна, вільна Україна»
«Соборна, вільна Україна»

День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в нашій єдності. 

За матеріалом Олександра Стасінєвича, куратора 31-а групи, 

Олени Черно, куратора 34-ак групи