30.09.2015 5326

Соціально-адаптаційний тренінг для першокурсників

          В Уманському національному університеті садівництва проблемі адаптації студентів-першокурсників до навчання в ВНЗ  надається велике значеня  не випадково: від успішності цього процесу багато в чому залежить подальша професійна кар'єра й особистісний розвиток майбутнього спеціаліста.

Соціально-адаптаційний тренінг для першокурсників
Соціально-адаптаційний тренінг для першокурсників

          Так 29 вересня в нашому університеті розпочав свою роботу  цикл  соціально-адаптаційних тренінгів для першокурсників усіх спеціальностей факультету  менеджменту.

Під час першої зустрічі практичного  психолога університету зі студентами  11-м групи (куратор: кандидат е.н. доц. Марина Гоменюк) обговорювалися проблеми адаптації, з якими зустрічаються першокурсники, переступивши поріг університету.

        Студентська пора є важливим етапом подальшого становлення особистості молодої людини. У цей період розкриваються потенційні її можливості, вдосконалюється інтелект, трансформується система ціннісних орієнтацій, формуються нові соціальні настанови, розвиваються професійні здібності у зв’язку з опануванням фаху.

        Існує вислів: «Щоб рухатися вперед, треба бігти, щоб залишатись на місці, треба йти... Хто ж зовсім не рухається, той залишається позаду».

        Тому   важливе значення в цей період має старанність самих студентів. Вкрай необхідною є підтримка й увага з боку всіх учасників освітнього процесу, адже від успішної адаптації студента до навчання в ВНЗ залежить його здоров’я, емоційний стан, успішність у навчанні.

         Під час тренінгу використовувалися сучасні методи та прийоми, завдяки  яким у групі панувала атмосфера доброзичливості між студентами; подолано емоційну тривогу та напругу, що притаманні студентам на першому етапі розвитку групи. Використовувалися інтерактивні вправи, які допомагають скоротити емоційну дистанцію; розвинено в студентів соціально-психологічні навички самопрезентації; здійснено допомогу у подоланні конфліктних ситуацій; надано належний напрям соціальним цінностям студентів; розглянуто приклади навичок соціально-психологічної поведінки студентів у групі, що загалом сприяє успішній адаптації.

         Під час зустрічі учасники отримали могутнє ресурсне підживлення для подальшого ефективного вирішення своїх завдань.

                                                               Галина Мінченко, практичний психолог