27.06.2021 1139

Спогади випускника. Руслан Короташ: «Адже дійсно, перспективними виростають студенти Уманського НУС!»

Уманський національний університет садівництва зрощує для української землі неймовірно талановитих фахівців, яким дарує разом з навиками і вміннями крила. Саме завдяки вірі в свою професійність і спроможність самотужки підняти хлібопекарське підприємство, Руслан Короташ, випускник навчального закладу 2015 року, магістр спеціальності «Менеджмент організацій і адміністрування», вирішив у рідній країні відродити справу предків, годуючи земляків не лише смачним, а й корисним хлібом.

Спогади випускника. Руслан Короташ: «Адже дійсно, перспективними виростають студенти Уманського НУС!»
Спогади випускника. Руслан Короташ: «Адже дійсно, перспективними виростають студенти Уманського НУС!»

Хліб для українців з прадавніх часів вважається святинею, оберегом родини, дому. «Хліб – всьому голова», – зауважували наші бабусі та дідусі повсякчас і наголошували під час їжі, аби хлібом не гралися. Хліб українці називають «святим», «Божим даром», «батьком», «годувальником», «головою», «розпорядником». Без хліба в Україні не обходиться жодне свято й урочиста подія. В обрядах і звичаях хліб символізує життя і підносять його людям з підісланим рушником, аби ситість супроводжувала щаслива світла життєва дорога, а поверху хліба кладуть сіль – як символ великого достатку. Коровай хліба, поставлений під образами, вважався символом єднання Бога з людьми: наші предки вірили, що так до господи прибуде особлива благодать. А ще і досі хлібосольними називають гостинних людей. І донедавна кожна оселя мала свій смачний випечений господарями свіжий хліб.

Не даремно в народі кажуть: «Хвала рукам, що пахнуть хлібом». Руслан Короташ, буквально створює кожен буханець хліба: працює руками, без форм, без хімічних домішок, розпушувачів, цукру – лише натуральний продукт: високоякісне борошно твердих сортів пшениці з високими показниками клейковини та спеціальна «паста Мадре», що створена на основі яблучного або виноградного соку і діє як дріжджі. Такий продукт є корисним і поживним, зберігається тривалий час, не пліснявіє. Руслан вкладає у свій хліб душу і тому далі стає успішнішим і популярнішим на Черкащині.

У студентські роки Руслан Анатолійович і не мріяв про власний бізнес, хоча навчання засвоював швидко, адже талановиті викладачі майстерно та професійно надавали найнеобхіднішу сучасну інформацію, яка стала при нагоді у подальшому розвитку майбутнього підприємця. З великою вдячністю Руслан Короташ згадує професорсько-викладацький склад рідного навчального закладу: «З терпінням і розумінням відносилися до «н»-ок, адже для студентів це звична справа. Хоча і навчався гарно, а поспати вранці любив, а Софіївські доріжки так полюбилися – незабутні», – сміється колишній студент.

Була нагода залишитися за кордоном, в Італійському містечку Пескара (зона Абруццо), за 100 км від Риму. Та рідна земля дарує Руслану особливу сонячну енергію, притягує красою, надихає, рухає вперед, мов на вітрилах, для гарної справи. «Та і вміння, які отримав на Черкащині, в Уманському національному університеті садівництва, необхідно тут і реалізовувати», – каже Руслан, – «на благо і міцне здоров’я земляків».

Готуючись до зустрічі зі своїми колишніми одногрупниками, Руслан з хвилюванням перегортає світлини студентських років, згадує юність і радіє, що зупинив свій вибір саме на Уманському НУС, посміхається: «Адже дійсно, перспективними виростають студенти Уманського НУС!» І викладачі навчального закладу незмінно викладачі кожним своїм колишнім студентом: «Наша гордість, годувальники українського народу, справжній скарб української землі – наші вихованці».

Пресцентр Уманського НУС