Стажування в Італії у рамках проекту SUAFRI-EPC
Нинішнього року Уманський НУС став учасником проекту SUAFRI-EPC (Supporting the Uptake of Agri-Food Research Results into Innovation with EPC countries). Основна мета проекту – скоротити розрив між дослідженнями та інноваціями в агропродовольчому секторі країн Східного Партнерства. Проект підтримує наукові розробки та інновації за тематикою «Безпечне харчування, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка». Дана тематика є однією з пріоритетних та входить у Програму ЄС «ГОРИЗОНТ - 2020».
З-поміж великої кількості навчальних закладів та наукових установ з України на першому етапі було відібрано 11 потенційних партнерів, на другому – 6, на завершальному – 2.
Уманський НУС переміг із проектом «Introduction of crop varieties with high protein content, their growth technologies and processing.
Робота над проектом розпочалась зі стажування «Technology transfer training course», яке тривало з 5 по 9 жовтня у м. Болонья, Італія, та в якому взяла участь асистент кафедри генетики, селекції рослин та біотехнології Ірина Діордієва.
Учасники стажування з різних країн (Вірменія, Грузія, Білорусь) прослухали курс лекцій експертів із впровадження інноваційних досліджень. Так, доктор Tомас Герінг провів лекцію-тренінг на тему «Шляхи комерціалізації результатів інноваційних досліджень»; Ернст Нельсен – «Практичне сполучення між наукою і бізнесом», представник компанії «Tech2market» Бенот Ріволет – цикл лекцій з «Вивчення ринку та маркетингової стратегії у комерціалізації інноваційних продуктів».
Спеціалістами Болонського університету та компанії ASTER були висвітлені питання впровадження інновацій і технологій у агропродовольчому секторі Італії, зокрема в регіоні Емілія-Романія. До уваги стажерів пропонувалися доповіді «Структура агропродовольчого сектору регіону Емілія-Романія», «Методика впровадження у виробництво інновацій та технологій, розроблених в університеті Болоньї», «Світові дослідження продовольчої галузі та інноваційний форум».
Особливо цікавим був візит на Міжнародну виставку «EXPO Milano - 2015», де можна було познайомитися з передовими технологіями агропродовольчого комплексу різних країн світу. На виставці були представлені унікальні розробки вчених у продовольчій галузі, які дозволяють вирішити проблему нестачі якісних продуктів харчування для зростаючого населення планети.
Віктор Карпенко, проректор з наукової та інноваційної діяльності