29.01.2014 4379

Студенти факультету економіки і підприємництва вшанували пам'ять жертв Голокосту

Голокост є однією з найтрагічніших плям світової історії. Ще й досі у серцях людей бринить свіча скорботи за нелюдськи знищеними та закатованими представниками різних етносів і народностей.

Фактична історія голокосту, як масового явища, бере свій початок з 1933 року, коли на теренах Європи затвердився націонал-соціалістичний режим, який за своєю суттю передбачав приналежність німців-«арійців» до вищої раси, а євреї, цигани та інші малі народності вважалися «недолюдьми».

Череда перемог, отриманих фашистами з початку 1939 року, призвела до посилення Адольфом Гітлером процесів винищення єврейської нації, зокрема вихідців з Польщі. Для їх виконання євреїв збирали в гетто, організовували трудові та концентраційні табори, метою яких було планомірне знищення нездатних працювати. Решта були приречена на смерть від голоду і хвороб.

За роки війни нацисти знищили близько 6 мільйонів євреїв, з них півтора мільйона дітей. Це становило приблизно третину загальної чисельності євреїв в усьому світі на той час. Це безпрецедентне та планомірне знищення нації стало називатися страшним словом – голокост, адже за своїми масштабами воно значно перевищило показники геноциду.

Саме тому 28 січня рада студентського самоврядування факультету економіки та підприємництва, на виконання постанови Верховної Ради України від 05.07.2011 №8605 «Про відзначення 70-річчя трагедії Бабиного Яру» та з метою вшанування пам’яті жертв Голокосту, організувала та провела наукові читання, приурочені до Дня пам’яті жертв Голокосту.

На заході, який мали змогу відвідати усі бажаючі, були присутні активісти першого-третього курсів та представники професорсько-викладацького складу факультету.

Під час проведення читань всі бажаючі могли висловити власну думку щодо Голокосту, як явища Другої світової війни, а також поділитися власною освідомленістю стосовно подібних процесів на території Уманщини.

Факультет економіки та підприємництва висловлює глибоке співчуття тим, хто не зміг вирватися з пекельного котла Бабиного Яру та йому подібних по всій території Європи. Нехай в серцях людей вічно горить свіча пам’яті як нагадування про ті страшні події…

За матеріалами Тетяни Грачової,

секретаря ради студентського самоврядування

факультету економіки і підприємництва