23.11.2013 5308

Свіча пам’яті жертв голодомору

Традиційним для України останніми роками стало вшанування Дня пам’яті жертв Голодомору. Цю трагічну сторінку життя української нації, яка сколихнула свідомість усього світу на довгі роки, не можна перегорнути і через 80 років потому. Донині по містах та селах усієї України тягнеться незрима нитка скорботи за тими, кому довелось розділити біль голоду та втрат.

21 листопада студентами факультету економіки та підприємництва було проведено акцію з вшанування пам’яті жертв Голодомору. Несприятливі погодні умови, які вирували на Уманщині в цей день, не завадили куратору 21-ф групи та власне й усій 21-ф групі, спільно із радою студентського самоврядування факультету відвідати Міщанське кладовище. Студенти мали змогу послухати виступ заступника декана факультету економіки та підприємництва з виховної роботи Світлани Власюк про репресії тогочасної провладної верхівки щодо української нації, яка наголосила на чисельності загиблих внаслідок нетолерантного ставлення до українства у ті роки.

В знак скорботи студенти поклали до пам’ятника жертвам Голодомору вінок і запалили символічні свічки скорботи.

Для довідки варто вказати, що трагічна сторінка Голодомору 1932-1933 рр. не оминула місто Умань та Уманщину. Тут, як і по всій Україні, робітничий та селянський клас зазнав непоправних людських втрат. В довідці ДПУ УСРР від 12 березня 1933 року вказано такі дані: «…В місті багато голодуючих страждають безбілковим опуханням. В Умані більше 100 сімей червоноармійців знаходятьсь в тяжкому стані, так як не отримують продуктів харчування. По місту збільшилась смертність. За лютий місяць від голоду вмерло 230 чоловік. Крім того, в лікарнях померло 103 чоловіка, підібраних міліцією на вулицях…Зареєстровано 10 убивств з метою грабунку продуктів харчування». В листі Київського обласного відділу ДПУ голові ДПУ УСРР значились такі страшні факти: «В січні було підібрано 400 трупів. В лютому – 518. За 8 днів березня – 248 трупів. Крім того, в місті щоденно підбирають 10 і більше кинутих дітей». Ці факти уже наштовхують на конкретне розуміння ситуації, що склалася серед міського населення на той час, дозволяють глибоко усвідомити трагедію сучасників 1932-1933 рр.

Свіча пам’яті жертв голодомору
Свіча пам’яті жертв голодомору
Свіча пам’яті жертв голодомору
Свіча пам’яті жертв голодомору
Свіча пам’яті жертв голодомору
Свіча пам’яті жертв голодомору

Рада студентського самоврядування факультету економіки і підприємництва висловлює глибокий жаль тим, кому на життєвому шляху довелося пережити ці жахливі події та закликає усе студентство розділити біль українців.

Тож запалімо кожен 23 листопада о 1600 у своєму вікні свічу пам’яті, аби зберегти ті страшні спогади та пом’янути невинно загублені душі людські. І допоки буде жити в пам’яті людській спомин про страшні події 1932-1933 років, доти не повториться подібне на нашій землі.

 

Рада студентського самоврядування

 факультету економіки і підприємництва