22.11.2013 5036

Світлій пам’яті великої Людини присвячується

Цьогорічна осінь була щедрою на холодні дощі, ніби пророкуючи непоправну втрату не тільки для колективу Уманського НУС, а й для всієї наукової спільноти України. 12 листопада  пішов з життя доктор економічних наук, заслужений працівник вищої школи України, професор кафедри економіки Олександр Іванович Здоровцов.

За плечима Олександра Івановича було 65 років трудової і понад 50 років наукової, педагогічної і громадської діяльності. Він пройшов складний і разом з тим повчальний для багатьох з нас шлях вченого, педагога і громадського діяча.

У 15 юнацьких років О.І. Здоровцов почав свою трудову діяльність у колгоспі «Прапор праці» на Бєлгородщині. Здібний, допитливий, він тягнувся до знань, хотів навчатися і здобути освіту. Роки навчання в сільськогосподарському технікумі, а потім у Харківському сільськогосподарському інституті, незважаючи на матеріальні труднощі, були для сільського хлопця святом душі – періодом пізнання наукових істин, відкриття загадкового світу знань. Як до цілющого джерела, доторкнувся він до невичерпної мудрості книг, дивуючи бібліотекарів допитливістю і швидкістю, з якою прочитував все, що його цікавило.

Як кращого з кращих випускників, Олександра Івановича запрошують на посаду асистента кафедри економіки і організації Харківського СГІ. Це був початок його педагогічної і одночасно наукової діяльності. Він вступає до аспірантури і в 1959 році успішно захищає кандидатську дисертацію.

Як науковець, викладач і організатор навчального процесу у вищій школі, О.І. Здоровцов розкриває свої здібності на посадах доцента і декана економічного факультету Харківського СГІ, проректора з навчальної і наукової роботи та завідувача кафедри економіки і організації Кам'янець-Подільського сільськогосподарського інституту. В цей час він підготував і захистив докторську дисертацію, а в 1974 році ВАК СРСР присвоїв йому науковий ступінь доктора економічних наук.

2008 рік для Олександра Івановича – це ще й 35-річчя його життя і роботи в Умані. Майже 23 роки з них О.І. Здоровцов працював ректором УСГІ. Він обіймав цю посаду найдовше з усіх директорів і ректорів нашого навчального закладу протягом всієї історії його існування. Саме на посаді ректора розкрилися в повній мірі його талант організатора, хист господарника, здібності дипломата, чуття фінансиста. На його ректорському рахунку – відкриття економічного факультету, будівництво навчального корпусу, гуртожитків і житлових будинків, зміцнення матеріальної бази ВНЗ, вирішення соціальних питань.

Одночасно він читає лекції як професор кафедри економіки, активно займається громадською діяльністю. Олександр Іванович неодноразово обирався депутатом Черкаської обласної ради народних депутатів, членом бюро обкому Компартії України, був делегатом Всесоюзного з'їзду профспілок, тривалий час очолював Уманське та був членом республіканського і обласного товариства «Знання».

О.І. Здоровцов – учений-економіст, праці якого відомі далеко за межами України. Він автор і співавтор багатьох підручників, навчальних посібників з питань економіки і організації аграрного виробництва, низки монографій і довідників, окремих брошур, рекомендацій. Загальний список його наукових праць перевищує 250 найменувань.

Держава високо оцінила плідну наукову, педагогічну, адміністративну та громадську діяльність Олександра Івановича, нагородивши його орденом Дружби народів, трьома медалями, Почесною грамотою Президії Верховної Ради України, почесними званнями «Довічний стипендіат Президента України», заслужений працівник вищої школи України, відзнакою «Знак пошани».

Всі, хто працював поруч з О.І. Здоровцовим, глибоко поважали його як неординарну особистість, працелюбну, вимогливу до себе, далекоглядну, доброзичливу, чуйну людину. Світла пам'ять великій Людині!