03.05.2013 5249

Святкування Великодня у різних країнах

   На абонементі № 1 Наукової бібліотеки Уманського НУС вже стало традицією висвітлювати звичаї українського народу, а нині до уваги бажаючих представлена виставка-перегляд «БАРВИ ВЕЛИКОДНЯ». 


   Воскресіння Христове (Пасха) – одне із найвеличніших свят християнства, яке у різних країнах світу святкують по-різному. Тому пропонуємо зробити невеликий «пасхальний похід» по різних країнах світу.

   Румунія. У наших сусідів на свято Пасхи здійснюють похід на кладовища. У маленькому селі Путні у ніч Пасхи вулиці не освічуються світлом. Зате горять тисячі свічок, квітами та свічками прикрашені могили. Діти у святковому вбранні несуть у маленьких кошиках червоні писанки, які кладуть на могили, всі моляться за своїх померлих, писанки роздають також бідним, аби вони теж молилися за упокій померлих, а затим починається пасхальний похід.

   У Чехії Пасху святкують так, як і в Україні. У Празі також на столі традиційні пасхальні страви – шовдарь, паска, варені яйця, але випікають і калачі у формі ягняти та калачі з медом. Дівчата старанно малюють писанки, а хлопці в понеділок поспішають до них, щоб лускати дівчат вербовими прутиками, аби вони залишалися здоровими і вродливими цілий рік.

   Подібно до нас, у сербів (вони православної віри) дуже строгий передпасхальний піст. На вербну неділю біля церкви прутиками лускають дітей і говорять: «Рости великим, як верба». У Великдень служба уночі, на якій єпископ роздає писанки та вітає віруючих словами «Христос Воскрес!». У понеділок поливають дівчат, а на другу неділю во ім’я воскресіння вирушають на кладовища, куди віряни виносять їсти – пити, а священики проводять молебен біля могили.

Рубрика: Бібліотека