13.12.2013 5870

Свято Калити

З-поміж усіх зимових свят найвеселішим та найзагадковішим було і залишається свято Андрія – вечір та ніч проти тринадцятого грудня. Саме тоді, за українським звичаєм, молодь збиралася в одній хаті на Великих Вечорницях і влаштовувала ворожіння й забави. Звичайно, що не обходилось тут без музик і жартів. Мабуть, саме тому це свято стало улюбленим і традиційним не тільки для студентства, а й для викладачів факультету агрономії.

Знайомство з обрядовими традиціями цього магічного свята розпочали «господиня-розпорядниця» Аліна Клименко та пан Калетинський – Євген Горячкін, які познайомили всіх присутніх із календарними святами грудня. Студенти також ознайомилися із народними звичаями та старовинними обрядами, дізналися що таке «калита» і чому Апостола Андрія нарекли Первозванний. А студенти Світлана Миронескул, Христина Василів, Ліза Омельченко, Олександр Яценко, Володимир Даценко колоритно і яскраво відтворили звичаї і традиції українського народу, починаючи ще з дохристиянських – угадування майбутньої долі, кусання калити, і до сучасних. Кожний охочий під’їжджав до Калити на коцюбі і мав її вкусити. Хто не вкусив, того вимазували сажею.

Свято Калити
Свято Калити

На святі лунали прислів’я про Андрія, народні українські пісні, які виконали улюбленці факультету, учасники гурту «Краяни», а дівчата ворожили, хоча цього разу не на судженого, а на гарну здачу екзаменаційної сесії.

Свято Калити
Свято Калити

Студенти радісно і щиро вітали всіх присутніх на святі Андріїв з днем Ангела, зокрема, декана факультету агрономії Андрія Мартинюка, викладачів Андрія Січкаря і Андрія Новака та й усіх студентів Андріїв, частуючи їх пирогами і калитою.   

В свою чергу декан факультету Андрій Мартинюк від імені усіх гостей зворушливо та по-батьківськи тепло подякував студентам за подароване свято.

Свято Калити
Свято Калити

Рада студентського самоврядування щиро дякує керівникам творчих колективів Світлані Бердніковій, Наталії Браславській, Олександру Берднікову за допомогу і сприяння у проведенні цього заходу.

Свято Калити
Свято Калити

Олена Черно, заступник декана з виховної роботи факультету агрономії