07.08.2013 6253

Там, де історія залишила слід

  Дослідження діяльності і творчості вчених, які самовіддано працювали на протязі всього історичного розвитку Уманського національного університету садівництва, мають особливе значення у справах навчання, просвітництва та виховання нинішнього й майбутніх поколінь.

   Серед імен видатних вчених, знаних як в Україні, так і за її межами, які працювали в нашому університеті – вчений-садівник, академік Василь Васильович Пашкевич, головний садівничий Царициного саду та викладач садівництва в Уманському середньому училищі землеробства і садівництва у 1885-1892 роках.

   За матеріалами Міжнародної виставки плодівництва1, яка відбулась у С.-Петербурзі в 1894 році, дізнаємось, що В.В. Пашкевич як спеціаліст садівництва при Департаменті Землеробства був запрошений для допомоги в організації виставки завідувачу міністерським відділом професору О.Ф. Рудзькому. У Каталозі зазначається: «Деятельное участие в работе по устройству отдела принимали также представители Уманского училища земледелия Ю.Р. Ланцкий и Н.И. Лапин». Ю.Р. Ланцький, випускник 1881 року випуску, та М.І. Лапін, випускник 1886 року випуску – педагоги, науковці, які зробили вагомий внесок у розвиток садівничої справи.

   В експозиції виставки училище було представлене поруч з Імператорським С.-Петербурзьким Ботанічним Садом, Московським Сільськогосподарським Інститутом та Імператорським Нікітським Садом. Варто зазначити, що представниками Імператорського Нікітського Саду були:

  • директор П.Г. Анциферов, бувший інспектор Уманського училища садівництва і землеробства;
  • ботанік-садовод В.Я. Скоробишевський - бувший викладач садівництва в училищі та головний садівничий Царициного Саду до призначення на цю посаду В.В. Пашкевича;
  • Ф.К. Калайда - головний садівничий, а згодом директор Нікітського ботанічного саду (випускник училища 1885 року випуску);
  • головний винороб С.Ф. Охременко (випускник училища 1881 року випуску), засновник вітчизняної школи виноробства.

   На виставці Пашкевич представив гектографічні записки, складені під час його перебування на посаді викладача садівництва в Уманському училищі землеробства і садівництва:

  • Теорія садівництва;
  • Патологія рослин;
  • Квітникарство;
  • Культура формових плодових дерев.

   Окремим експонатом Пашкевич представив дослідження учнів з вирощування городніх культур, зібрані у 28 зошитах. Вихованцями III класу влітку на відведених земельних ділянках велись дослідження з вирощування овочів: «Каждый воспитанник наблюдал за своими грядками и писал на данную ему тему. Каждый ученик в присутствии преподавателя, пред всеми остальными воспитанниками, читал свое сочинение, которое подвергалось общему обсуждению, а затем некоторые из слушавших, по указанию преподавателя, должны были повторить прочитанное их товарищем».

   Найкращі праці учнів друкувались в спеціальних виданнях, а саме:

  • Барашко С. Культура цибулі-порею. Вісник російського сільського господарства. №№17, 18 за 1890 р. (Семен Барашко – випускник 1891 року).
  • Королько М. Російські чи кінські боби. Землеробство. №№21, 23-25 за 1890 р. (Микола Королько – випускник 1892 року).
  • Гончарук Т. Цибулеві рослини (крім ріпчастої цибулі). Російське садівництво. №№ 19, 20 за 1889 р. (Тимофій Гончарук – випускник 1891 року, згодом Гончарук-Біда Тимофій Григорович – директор Уманського училища садівництва і землеробства у 1911-1914 роках).
  • Свідерський К. Топінамбур. Російське садівництво. №24 за 1889 р. (Казимир Свідерський – випускник 1891 року).
  • Хацкевич С. Морська капуста. Російське садівництво. №№4, 6 за 1889 р. (Відомостей про цього учня не знайдено).

   Не менш цікавим фактом є те, що на виставці були представлені праці В.В. Пашкевича, написані ним під час перебування в Умані:

  • О приготовлении плодових вин. (Отдельный оттиск статьи из Вестника Садоводства за 1886 г.).
  • Ягодные вина (Отдельный оттиск статьи из Вестника Садоводства за 1887 г.).
  • Земляника (по Шарлю Бальте). Издание газеты «Сад и огород» за 1888 г.
  • Культура ананасов. СПб., 1889 г. Собственность автора.
  • Слива (по Шарлю Бальте). Издание газеты «Сад и огород» за 1890 г.
  • Малина (по Шарлю Бальте). Издание газеты «Сад и огород» за 1890 г.
  • Персик (по Шарлю Бальте). Издание газеты «Сад и огород» за 1892 г.

   Також представлені наукові праці Пашкевича, які побачили світ у 1894 році:

  • Культура лекарственных растений. Изд. А.Ф. Девриена, 1894.
  • Орех лесной и его культура. Издание редакции газеты «Сад и огород», 1894.
  • Уманский Царицын сад. Оттиск статьи из Вестника Импер. Рос. о-ва садоводства. — Спб.,1894.
  • О выводе формированных декорационных растений в Крыму и на Кавказе. Оттиск статьи из Вестника Императорского. Российского общества садоводства. — Спб.,1894.

   Крім того, Василь Васильович представив колекцію плодових, зібрану в учасників Воронезької сільськогосподарської виставки та яблука, сушені на сушарці Рідера.

   На виставці експонувалися акварельні зображення плодів, виконані головним садівничим Царициного саду Ю.Р. Ланцьким. Автором зображено 63 сорти яблук, 44 сорти груш, 21 сорт слив, 14 сортів вишні та черешні, 5 сортів персика, 2 сорти полуниці, 5 сортів агрусу. На жаль, подальша доля експонатів невідома.

Оранжереї

   Безумовно, училище було кращим навчальним закладом, який готував високоосвічених фахівців аграрної галузі для Царської Росії. Представники  когорти вчених, які працювали в училищі, зробили помітний внесок у розвиток садівничої галузі. Сучасні представники Уманського національного університету садівництва гідно продовжують добру справу попередників численними науковими працями, проведенням міжнародних конференцій, організацією та участю у виставках, семінарах, присвячених проблемам аграрної науки і освіти.

                                                     Ірина Гончаренко, заступник директора

 Наукової бібліотеки Уманського НУС

 

1Каталог отдела Министерства на Международной выставке плодоводства в С.- Петербурге в 1894 году / Министерство Земледелия и Государственных Имуществ.- СПб: Типографія С.- Петербургского Градоначальства, 1894.- С. 244-245.

Рубрика: Бібліотека