29.04.2021 5487

Традиційний майстер-клас з писанкарства

Великодні свята вже близько! Тож колектив Уманського національного університету садівництва традиційно зібрав майбутніх студентів, аби долучитися до народних традицій святкування Великодня.

Захоплюючу подорож у світ створення писанок і віртуозних писанкових композицій провели сьогодні в аспірантській залі Уманського НУС фахівці бібліотеки, аби привітати загал з прийдешніми Великодніми святами. Для створення належної атмосфери аудиторію прикрасили старовинними вишитими рушниками, розшитими флористичними візерунками серветками, печеними пасочками, Великодніми листівками, писанками, крашанками, стилізованими писанками-велетнями, які були розписані напередодні представниками кожного факультету університету. Організаторами заходу стали фахівці бібліотеки Уманського НУС, а провела батьківський майстер-клас, взявши на себе роль оповідача та ведучої, провідний бібліотекар Наталія Михайлова, присвятивши дійство колишньому викладачу кафедри ботаніки навчального закладу Віктору Антоновичу Гаврилюку.

Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства

Присутні мали змогу почути історичні віхи виникнення писанки, як оберегу для українських родин; тонкощі підготовки яйця до розпису; чому дерев’яні писанки теж наділені сакральною силою: «Велика подія – світле Христове Воскресіння – святкується усіма християнами, а у православних віруючих є найбільшим з усіх свят – Святом свят і Торжеством торжеств. Його ще називають Пасхою, або Великоднем».

Головним предметом великоднього обряду є крашене (Крашанка), або розмальоване (Писанка) яйце, що символізує зародження нового життя

В Україні мистецтво розписувати вели­кодні яйця — писанкарство — надзвичайно розвинене: здавна воно передається з поко­ління в покоління і у кожному регіоні краї­ни має свій неповторний характер – улюб­лені візерунки та символи, кольорову гаму. Звичайно, найк­раще розписувати яйця власноруч (найчас­тіше цим в Україні займаються жінки), але справа ця кропітка та відповідальна, і якщо не маєш відповідних навичок, краще зробити простіше, та надійніше – зварити яйця в лушпинні цибулі: від нього вони набувають гарного кольору, довго не псуються і, врешті, на відміну від порожніх (видутих) мистець­ких писанок, такі крашанки можна з’їсти! Саме їх кладуть до великоднього кошика, який несуть до церкви на освячення.

Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства

Традиціяї писанкарства в Уманському НУС у формі майстер-класів уже понад 5 років потому. 3 травня 2013 року на абонементі художньої літератури відбувалось чергове засідання літературної студії «Алеями  вічного саду», присвячене Великодню. І літстудійці спробували свої сили у розпису дерев’яних писанок.

Нинішній захід присвячений колишньому викладачу кафедри ботаніки, Віктору Антоновичу Гаврилюку, який був обдарований талантом митця, адже його малюнки нині є окрасою музейної кімнати бібліотеки університету. Особиста бібліотека вченого зберігається у цих стінах і є гордістю та натхненням для спільноти університету. А ще разом з книгами до бібліотеки потрапив зразок писанки, всередині якої відображені ялинки й олені у виконанні Віктора Антоновича. Даний екземпляр став першоосновою започаткування традиційних майстер-класів в бібліотеці Уманського НУС. І сьогодні діти, учасники заходу, мали можливість привітати всіх з Великоднем. Дякуємо всім причетним до організації та участі в майстер-класі.

Традиційний майстер-клас з писанкарства
Традиційний майстер-клас з писанкарства

Хай світло несе прийдешній Великдень, а паска буде смачною. Будьте здорові!

Пресцентр Уманського НУС

Рубрика: Бібліотека