13.05.2013 5673

"У пам’яті повічно"

У дні голубого квітучого маю

До тебе, людино, звертаюсь, волаю:

Залиш на хвилину щоденні турботи,

З собою побудь у глибокій скорботі.

Згадай чоловіка, товариша, брата,

Дружину, сестру чи посивілу матір,

Усіх, хто кував перемогу й загинув

За тебе, за мене, за всю Батьківщину.

Хто фронтом звитяги йшов поруч з тобою.

Боровся з фашизмом і гинув у бою.

Хто месником смілим тоді партизанив

І ворога нищив героєм незнаним.

Згадай їх усіх, замордованих, вбитих,

І гідно живи їх життям недожитим.

   Травень 1945-го був щедрим на тепло. Буйно квітував бузок, його величезні пахучі оберемки кидали солдатам, які поверталися в рідні краї з важких воєнних доріг.

   Бібліотекарі Наукової бібліотеки підготували й провели годину пам’яті "Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі".

   Із розповіді провідного бібліотекаря Людмили Бондаренко присутні дізналися про важкий бойовий шлях її батьків: інваліда Великої Вітчизняноі війни Олексія Бондаренка та учасника бойових дій Зінаїди Куликової.

   У виконанні бібліотекарів звучали вірші: М. Луківа "Троє", Г. Чубач "Спомин у день Перемоги", В. Бойченка "Невідомий солдат" та ін.

   Якщо запитати будь-якого учасника Великої Вітчизняної війни, яку роль виконувала на бойових рубежах пісня, він обов’язково відповість: дуже велику. Пісня, музика на війні піднімали настрій, кріпили бойовий дух, допомагали перемагати ворога, заліковувати рани…

Пісні на війні. Як вони були необхідні воїнам, як тягнулись до них тисячі сердець! Це добре розуміли наші поети, композитори, тому що вони самі переживали всі труднощі війни і відчували її до болю в серці.

"Кто сказал, что можно бросить песню на войне –

 После боя сердце просит музыки вдвойне".

   У виконанні солістки ансамблю "Калинонька" Олександри Павлюк звучали пісні, обпалені війною: "Священная война", "Огонек", "Темная ночь", "В землянке", "День Победы" та ін.

  Все далі і далі відходить від нас та далека, жахлива війна, яка принесла стільки горя на українську землю, насіяла розпачу та біди, змінила історію народів.

   Будь славен і пам’ятний в серцях нащадків Перемоги світлий день!

 Марія Фіткаленко,

 провідний бібліотекар