25.01.2013 6853

Україно-польський садівничий семінар

     6-13 січня кафедрою плодівництва та виноградарства (зав. кафедрою професор Мельник О.В.) організовано науково-виробничий семінар з виїздом у кращі садівничі господарства України й Польщі.  Серед його учасників – керівники і головні спеціалісти садівничих та плодорозсадницьких господарств Вінницької, Дніпропетровської, Донецької і Черкаської областей. У семінарі взяли активну участь завідувач навчально-науково-виробничого відділу нашого університету Р.В.Длугоборський та випускник аспірантури О.О.Дрозд, яка ще й здійснювала переклад з польської мови.

     Згідно із запропонованою кафедрою програмою, відбулося ознайомлення з сучасними плодовими садами відомої в Україні агрофірми «Зоря» на Рівненщині, польських спеціалізованих садівничих господарств «Lipnicki» та «Bula»  та садівничого кооперативу «Stryjno Sad» поблизу Любліна, високоякісним садивним матеріалом у плодових розсадниках «ARNO» і «Dolinski», машинами і механізмами у садівничому кооперативі «Agrosimex» та фабриці «MCMS» в околицях Варшави.

На семінарі з агротехніки садівництва
На семінарі з агротехніки садівництва

     Головною ж метою поїздки за кордон стало ознайомлення з широко розгорнутими експозиціями міжнародної виставки «Агротехніка садівництва» (Targi agrotechniki sadownictwa) й однойменної конференції у Варшаві. Невід’ємна частина програми  – вивчення сучасних технологій зберігання, первинної переробки та логістики садовини –  забезпечувалася в передових польських господарствах «Lipnicki» та «Bula»  і в садівничому кооперативі «Stryjno Sad».

Сортування яблук у водному потоці
Сортування яблук у водному потоці

     Цей проект, започаткований 15 років тому спільно з редакцією журналу «Новини садівництва», відзначено серед 25 кращих університетських програм за рейтингом компанії «СКМ» і журналу «Фокус».

(Текст О.В.Мельника, фото Р.В.Длугоборського)