06.06.2013 5579

Умань прийняла естафету від Христинівського району

   Умань – старовинне і вічно молоде місто, місто гордості і слави. Багато цікавих неповторних сторінок в історію краю вписали його жителі.

   Саме Черкащина є не тільки географічним, але й духовним центром України та наймолодшим регіоном держави.

   Верховною Радою України прийнято Постанову «Про відзначення 60-річчя утворення Черкаської області», подану на розгляд народним депутатом Антоном Яценком. У постанові включені і питання щодо поліпшення стану історико-культурних пам’яток міста Умань.

   У проведенні естафети взяли участь 11 регіонів області, а 4 червня обласну естафету від Христинівського району приймала Умань.

   Того дня у центральному сквері міста було людно: глядачів приваблювала виставка майстрів декоративно-прикладного мистецтва, на якій справжні цінителі могли помилуватися різними виробами з глини та дерева, бісеру та соломи, а також побачити, як з-під вмілого пензля художника народжуються картини. Духовий оркестр грав святковий туш, закликаючи гостей до зали Будинку культури на урочистості «Черкащина. Віхи 60-річної історії».

   Святковий концерт відкрив народний хор Уманського гуманітарно-педагогічного коледжу ім. Т. Шевченка, виконавши вокально-хореографічну композицію «Черкаський край».

   Участь у святкових заходах взяли заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Тетяна Прітченко та начальник управління культури Наталія Джура.

   У своєму  виступі Тетяна Федорівна зазначила: « Черкаська область по праву вважається історико-культурним центром України, а її жителі своєю наполегливою працею, патріотизмом та вагомими здобутками славлять нашу державу. І завдяки обласній естафеті та її символам закарбуються в пам’яті для прийдешніх поколінь імена видатних земляків та досягнення краю».

   На сцену були запрошені представники уманської та христинівської делегацій. Від міського голови Юрія Бодрова та всієї уманської громади христинівській делегації було урочисто вручено запашний коровай.

   Настала хвилююча мить передачі атрибутів естафети – вишитого українського рушника та альбома історії Черкащини за 60 років від представницької делегації Христинівського району місту Умань. Естафету приймали представники уманської делегації: міський голова  Юрій Бодров, Почесний громадянин м. Умань та Черкащини, генеральний директор ПАТ «Уманьферммаш» Анатолій Ліпкан, викладач кафедри української літератури та українознавства, автор малюнка рушника Наталія Мамчур та майстер спорту міжнародного класу з настільного тенісу, студент Уманського НУС Ярослав Жмуденко.

   Вишитий рушник є символом єднання та оберегом між поколіннями людей.  Атрибути естафети перебуватимуть у нашому місті 10 днів: альбом поповниться новими матеріалами, а рушник – автентичною вишивкою уманських майстринь, у якій будуть тільки світлі та сонячні кольори.

   Після закінчення офіційної частини урочистостей на присутніх чекав святковий концерт, у якому взяли участь творчі колективи та окремі виконавці  Уманського  гуманітарно-педагогічного коледжу, педагогічного університету, національного університету садівництва, музичного училища, Національного дендрологічного парку «Софіївка», міського Будинку культури та  Уманської філії Черкаського економіко-правового коледжу.  

   Завершилося свято вокально-хореографічною композицією «Хліборобська урочиста», яку виконав ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» Уманського національного університету садівництва.

   З оптимізмом завершилося святкове дійство, бо вміють уманчани жити і працювати!

Прес-центр університету