08.05.2013 4869

Уманський національний університет садівництва має друзів на трьох континентах

   В Уманському національному університеті садівництва днями приймали гостей зі Сходу і Заходу: з пропозиціями про співпрацю прибули делегації з Краківського аграрного університету імені Хугона Коллонтая (Польща) і з технологічного університету короля Монгкута в Тонбурі (Таїланд).

   У бесіді з ректором УНУС професором Оленою Непочатенко, проректорами і деканами поляки запропонували розробку спільних науково-освітніх проектів, зокрема програм для нових предметів аграрного циклу. А тайців дуже цікавлять уманські авторські технології зберігання овочів і фруктів, адже і в їхньому університеті є факультет біоресурсів. Результатом зустрічей стало підписання угод про співпрацю між вишами. Науковців з Умані запросили у Таїланд – взяти участь у науково-практичній конференції з проблем здорового харчування.

Підписання договору з колегами з Таїланду

   Старовинний уманський виш – член всесвітньої асоціації університетів та міжнародної асоціації наукового садівництва. Підтримує міжнародні зв'язки з профільними університетами і сучасними аграрними підприємствами на трьох континентах – в Європі, Азії та Америці. Початок активного співробітництва покладено майже 30 років тому, в 1984-му – з колегами у Польщі. У 1993 році – участь у програмі міжнародного обміну педагогічним досвідом за підтримки департаменту сільського господарства США. Багато викладачів підвищили кваліфікацію і здобули досвід роботи у провідних аграрних вишах зарубіжжя. Уманчани також працювали у спільному україно-американському проекті підтримки приватних сільськогосподарських виробників, два роки освоювали проект TASIS "Впровадження Болонської угоди у навчальний процес під назвою "UKRABOL". Щороку не менше трьох сотень вихованців УНУС мають змогу пройти стажування у вишах і виробничу практику у потужних сучасних агропідприємствах Європи і за океаном. Уманські студенти набувають досвіду роботи і на практиці освоюють іноземні мови у навчальних закладах і на підприємствах Німеччини, Франції, Великобританії, Швеції, Фінляндії, Данії, США, Польщі.

Ольга Даниленко

 

Джерело: газета "Черкаський край" №35-36 (19761-19762) від 1 травня 2013 р.