26.04.2013 6106

Уманський національний університет садівництва: підписано угоди про співпрацю з університетами Таїланду та Польщі

   Уманський національний університет садівництва активно співпрацює в галузі наукових досліджень із закордонними університетами. Науково-дослідна співпраця охоплює реалізацію дослідних тем, а також обмін науковими працівниками і студентами.

   24 квітня 2013 року відбулася зустріч ректора, членів ректорату, проректорів та деканів Уманського національного університету садівництва з представником технологічного університету короля Монгкута в Тонбурі, Королівство Таїланд, доктором Сірічаєм Канлаянаратом. На зустрічі панувала ділова атмосфера: ректор університету професор Олена Непочатенко познайомила гостей із проректорами та деканами, ставила чіткі запитання гостеві, дотримуючись етикету міжнародних переговорів.

 

   Перше запитання Олени Олександрівни стосувалось історії університету.

   Доктор Сірічай Канлаянарат розповів, що їхній навчальний заклад є батьком всіх університетів, заснований 55 років тому як технологічний коледж. Наразі їхній заклад представлений департаментом технології і науки. Університет розширився до індустріальної освіти, у ньому функціонують школи інформаційних технологій, інженерії, біоресурсів і технологій. Технологічний університет Королівства Таїланд має 3 основні корпуси:

  • І (головний) – технологічний та інженерний;
  • ІІ – сфокусований на науці;
  • ІІІ – тісно пов’язаний із сільським господарством, а саме із приватним сектором, і знаходиться за Бангкоком. У навчальному закладі навчається 9 тисяч студентів, 40 відсотків яких вже закінчили університет і навчаються в аспірантурі, докторантурі та зосереджені на дослідженнях.

   Університет знаходиться на автономному забезпеченні: 60% коштів отримує від держави, 40% – від приватного сектора.

   Представник технологічного університету доктор Сірічай Канлаянарат приїхав до Уманського національного університету садівництва з метою обміну досвіду та запросити ректора Олену Непочатенко і всіх бажаючих до свого університету.

   Ректор Уманського НУС коротко розповіла гостям про історію створення університету садівництва, головні напрями навчання, функціонування аспірантури, докторантури та можливість здобуття студентами другої вищої освіти і запропонувала гостям обговорити перспективи співпраці з університетом.

Доктор Сірічай повідомив присутніх про те, що таїландська сторона має на рівні університету близько 100 угод. Перша сторона їхньої діяльності – обмін студентами, викладачами, професорами та проведення спільних досліджень. Наступна – співпраця з міжнародними проектами, до якої вони готові запросити і наш навчальний заклад. Зараз найбільше їх цікавить зберігання фруктів і овочів, так як університет має відділ харчових технологій та технологій навколишнього середовища.

   На поставлене запитання Олени Непочатенко щодо найоптимальнішого варіанту обміну студентами Сірічай Канлаянарат відповів, що вони практикують запрошувати студентів на 3-4 місяці з метою навчання та стажування із Санкт-Петербургу і з європейських вузів Франції, Італії, Німеччини.

   Перший проректор університету Іван Мостов’як поцікавився, чи готові гості стати членами редколегії збірника міжнародного спрямування «Вісник УНУС», який друкуватиметься англійською мовою та отримав ствердну позитивну відповідь.

   У кінці зустрічі представники таїландської сторони ще раз запросили ректора та всіх представників зустрічі відвідати міжнародну конференцію на тему здорового харчування, яка проходитиме в університеті з 5 по 8 серпня за участю 5-ти представників Європи.

   Результатом плідної зустрічі представників двох сторін стало підписання угоди ректором університету Уманського НУС Оленою Непочатенко та доктором Сірічаєм Канлаянаратом про співпрацю. У подарунок гості отримали картину та книгу про Уманський національний університет садівництва, а ректору Олені Олександрівні представники таїландської сторони подарували символічний знак технологічного університету короля Монгкута в Тонбурі.

   25 квітня наш університет продовжував зустрічати польських гостей, які завітали до нас із Краківського аграрного університету ім. Хугона Коллонтая.

   До складу делегації входили ректор, доктор Влодзімєж Сади, замісник ректора з наукових та міжнародних зв’язків, доктор Станіслав Малєк та декан факультету садівництва, доктор Станіслав Мазур.

    Зустріч відкрив І проректор Іван Мостов’як, який повідомив, що в присутності проректорів, деканів відбудеться підписання угоди про співпрацю двох університетів ректором Уманського НУС професором Оленою Непочатенко та ректором Краківського університету, доктором Влодзімєжом Сади.

Олена Непочатенко привітала представників польської делегації, зазначивши, що підписання угоди сприятиме тісній співдружності університетів. Ректор Уманського НУС висловила сподівання, що вже цього року наші студенти поїдуть до Польщі і матимуть можливість отримати подвійний диплом міжнародного зразка.

   Доктор Влодзімєж Сади подякував усім учасникам зустрічі за запрошення і зазначив, що співпраця між університетами буде продовжуватись. Обидві сторони працюватимуть у сфері обміну студентами, викладачами, а також братимуть участь у спільних проектах. У сфері навчання передбачається розроблення і впровадження спільних предметів, організація спільних наукових заходів, розробка і реалізація спільних проектів.

   Безумовно, співдружність із університетами інших країн сприятиме тільки зростанню іміджу та рейтингу Уманського національного університету садівництва серед інших  вузів України, а також надасть можливість студентам одержувати ґрунтовні знання, підкріплені значним практичним досвідом, здобутим як в Україні, так і за кордоном.

Прес-центр університету