28.09.2015 4885

Уманський національний університет садівництва став колективним членом Української спілки ірису

Уманський національний університет садівництва став колективним членом Української спілки ірису
Уманський національний університет садівництва став колективним членом Української спілки ірису

З року в рік Уманський національний університет садівництва розширює свою співпрацю як з міжнародними, так і вітчизняними асоціаціями, фондами, товариствами тощо. У цьому році знаковою подією стало прийняття університету (в якості колективного члена) до Української спілки ірису (УСІ). Спілка заснована п’ять років тому з метою популяризації культури ірису в Україні та розвитку вітчизняного ірисівництва.

Долучення університету до УСІ не є випадковим, оскільки завдяки директору Головного училища садівництва Миколі Івановичу Аненковову, який вивчав флору Уманщини, у світ вийшов «Ботанічний словник» (1859, 1878). Саме в цьому науковому виданні вперше приводиться українська народна назва ірису – «півники» та описується використання 17-ти його видів.

У подальшому в Училищі, згодом – в Інституті, а нині – в Університеті завжди функціонували колекційні зібрання видів і сортів роду Iris L., про що можна більш детально дізнатися зі статті-дослідження «Історія інтродукції видів і сортів роду Іris L. в Україні на фоні світових тенденцій».

Завдяки діяльності УСІ нашому навчальному закладу вдалося значно поповнити колекцію ірисів та створити у 2013 р. ірисарій вітчизняних сортів, одним із завдань якого є створення нових сортів ірисів із високодекоративними ознаками, стійких як до хвороб, так і несприятливих чинників навколишнього природного середовища.

Із нагоди вступу до УСІ університет отримав вітання від голови Правління Алли Черногуз зі словами «надії на тісну і плідну співпрацю в галузі розвитку українського ірисівництва».

Нині ірисарій УНУС перебуває на стадії активного подальшого формування й розширення, але вже й тепер із впевненістю можна констатувати, що він слугуватиме солідною науковою і практичною базою для викладачів, студентів та квітникарів-аматорів нашого регіону.

Віктор Карпенко, професор, координатор проекту

Тетяна Мамчур, доцент, куратор ірисарію