11.12.2013 5494

УНУС навчає садівників Вінниччини

Шостого грудня корпорація «Вінницясадвинпром» провела міжобласний семінар з питань формування крон та обрізування плодових дерев за участі керівників та спеціалістів садівничих господарств Вінницької, Хмельницької та Чернівецької областей. Чисельність бажаючих взяти участь в семінарі на базі передового господарства «Обрій» у селі Строїнці Тиврівського району суттєво перевищила очікування організаторів, що є свідченням актуальності запропонованої тематики.

Вщерть заповнена зала семінару
Вщерть заповнена зала семінару

Відкрив засідання голова корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, випускник Уманського національного університету садівництва, який висвітлив тенденції у виробництві фруктів в Україні і світі. Голова ТОВ «Обрій» Андрій Багрій розповів про діяльність колективу господарства з розширення обсягу валового виробництва і покращення якості садовини.

Анатолій Семенюк відкриває семінар
Анатолій Семенюк відкриває семінар

Теоретичні засади раціонального формування молодих дерев та обрізування плодоносних насаджень яблуні висвітлив завідувач кафедри плодівництва та виноградарства Уманського НУС професор Олександр Мельник, а аспірант цієї кафедри Андрій Чаплоуцький доповів результати власних досліджень з механізованого (контурного) обрізування плодоносного саду.

О.Мельник пояснює особливості формування й обрізування дерев
О.Мельник пояснює особливості формування й обрізування дерев
А.Чаплоуцький висвітлив результати аспірантських досліджень
А.Чаплоуцький висвітлив результати аспірантських досліджень

З презентаціями щодо технічного забезпечення контурного обрізування виступили директор фірми «Агростар» Віктор Колесник, а про застосування гідрогелю для кращого водозабезпечення плодових рослин розповіла Олена Гордійчук з фірми «Магніт плюс».

Учасники зібрання мали змогу придбати інформаційні матеріали з питань формування й обрізування плодового саду, зокрема спеціальні випуски журналу «Новини садівництва», журнал «Сад, виноград і вино України» та отримати рекламні проспекти фірм.

Реалізація  садівничої літератури
Реалізація садівничої літератури

Практичну частину семінару провели відомий вітчизняний фахівець з обрізування саду Павло Ейнісман та випускник УНУС, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Володимир Осадчий.

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства