07.07.2013 8024

УНУС – учасник садівничої бізнес-місії до Нідерландів

     З метою налагодження співпраці й партнерства, 2-5  липня 2013 р. відбулася бізнес-місія з садівництва до Нідерландів за сприяння Міністерства економічних справ Королівства Нідерландів і Посольства цієї країни в Україні.

Учасники садівничої бізнес-місії
Учасники садівничої бізнес-місії

     Поїздку ініційовано Радником з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Евертом Ян Краєнбрінком, а програму розроблено спеціально для фахівців українського садівничого сектору, виробників та переробників фруктів. Як відомо, з площею всього 0,008% території світу, четверта частина якої нижче рівня моря, Нідерланди входять у трійку найбільших експортерів сільськогосподарської продукції, зокрема овочів та фруктів. З 1800 нових сортів рослин, які щороку з’являються на європейському ринку, 65% виведено в Нідерландах. За допомогою комбінованого виробництва теплової й електричної енергії, сучасне покоління теплиць виробляє близько 10% загальних потреб країни в електроенергії. Споживаючи в середньому за рік 14,3 кг сиру і чимало кави (друге місце в світі), голландці є наймолодшими та найвищими людьми в Європі, розмовляють принаймні однією іноземною мовою, а кожен третій займається в спортивному клубі.

Дослідні ділянки саду Вагенінського університету
Дослідні ділянки саду Вагенінського університету

     Українська делегація включала Віктора Костенка – начальника відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Департаменту землеробства Мінагрополітики України, Катерину Удовиченко – наукового співробітника Інституту садівництва НААН, Олександра Мельника – завідувача кафедри плодівництва та виноградарства Уманського національного університету садівництва, головного редактора журналу «Новини садівництва», Тетяну Гетьман – співробітника інформагенції «АПК-інформ:  овочі та фрукти», Олега Сердюка – головного редактора журналу «Овочі і фрукти», а також представників передових садівничих господарств: Анатолія Дякова – заступника директора Кримської фруктової компанії, Євгена Розсоху – директора Дослідного господарства Артемівської станції розсадництва  Інституту садівництва НААН, Олександра Гнатюка – співробітника СП «Поділля-Плант» з Вінниччини та Валерія Ляшинського – директора голландсько-української компанії «Розетта  Агро».

Український прапор на честь візиту в Центр оздоровлення рослин Naktuinbow
Український прапор на честь візиту в Центр оздоровлення рослин Naktuinbow

     На зустрічі з представником Міністерства зовнішньоекономічних відносин Нідерландів, що відбулася на початку програми в університетському центрі Вагенінген, обговорено напрямки співробітництва українських та голландських фруктових компаній і перспективи інновацій у садівничому секторі.

Груша сорту Ксеня (Ноябрська) в дослідному центрі Вагенінського університету
Груша сорту Ксеня (Ноябрська) в дослідному центрі Вагенінського університету

     Далі протягом трьох днів було здійснено візити до успішно діючих у секторі садівництва та переробки плодів і ягід нідерландських компаній з виробництва садивного матеріалу «Verbeek Boomkwekerijen» (www.verbeek.nl), «Fleuren» (www.fleuren.net), «Plantenkwekerij De Kemp» (www.dekemp.nl), виробника плодів «Enckevort» (j.vanenckevort@planet.nl) та ягід - «Driesvenplant» (www.driesvenplant.nl), а також торгового плодоовочевого центру «Fresh Park Venlo» (www.freshparkvenlo.nl) та підприємств з переробки плодів і ягід «Sunberry International Factory» (www.sunberryinternational.com) та «Flevosap» (www.flevosap.nl) - з виробництва пастеризованого соку. Відвідано  підприємства з постачання саджанців і комплектуючих для сучасних садів і овочевих теплиць – компанію «Rosetta Agro» (www.rosetaagro.com), а також відому в світі своїми інноваціями нідерландську інспекційну службу з рослинництва «Naktuinbow» (www.naktuinbouw.nl), проведено зустрічі  з експертами дослідного центру Вагенінського університету (www.wageningenur.nl) та спеціалістами галузі.

Комплекс термотерапії в Naktuinbow (м. Хорст)
Комплекс термотерапії в Naktuinbow (м. Хорст)

     У рамках культурної програми відвідано «Країну суниць» (www.aardbeienland.nl) поблизу м. Хорст та історичну частину міста Амстердам.

У казковій Країні суниць
У казковій Країні суниць

     Учасники делегації висловили щиру вдячність ініціатору програми Еверту Яну Краєнбрінку - Раднику з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні та супроводжуючим особам – його помічнику Катерині Тушинській та співробітнику нідерландського Бюро протоколу Піму де Ланге, а за активне сприяння успішному виконанню програми візиту - власнику компанії «Roseta Agro» Фредерік Вогел  та її директору Валерію Ляшинському (за кваліфікований переклад фахової частини програми).

Учасник бізнес-місії -

професор Олександр Мельник (фото автора)