09.05.2013 5712

Урочистий мітинг, присвячений 68-й річниці від Дня Перемоги нашого народу у Великій Вітчизняній війні

                                            Дев’яте травня вибухнуло сонцем,

                                                  Як уві сні: «Кінець війні!  Кінець війні!

                             Війні кінець, ви чуєте?»

                    Салют із фронту…

                                                                 І знову райдузі цвісти край горизонту!

 

   День Великої Перемоги – найкраще свято народної мужності і звитяги, адже 68 років молоде покоління живе під мирним небом, навчається, кохає, вирощує сади, зустрічає квітучі весни. І всім цим ми завдячуємо тим, хто віддав своє життя за наше щасливе майбутнє, хто приніс на нашу змучену війною землю мир і свободу.

   «Пам’ять журавлями прилітає і дивиться на цей бурхливий світ, пам’ять – наче океан без краю, й журавлі летять з буремних літ», – саме такими спогадами живуть ветерани, які доносять теперішньому поколінню всю правду про грізні роки…

   8 травня біля Меморіалу полеглим захисникам Вітчизни, розташованого на території Уманського національного університету садівництва, відбувся урочистий мітинг, присвячений 68-й річниці від Дня Перемоги нашого народу у Великій Вітчизняній війні.

   Тишу травневого ранку розбудили звуки духового оркестру, який виконав Гімн України. Далі з вітальним словом до ветеранів звернулася ректор університету, доктор економічних наук, професор Олена Непочатенко, яка подякувала учасникам бойових дій, солдатським вдовам та дітям війни за їх мужність та хоробрість, відвагу та сміливість, побажала ветеранам міцного здоров’я та довгих років життя під безхмарним мирним небом.

   Від імені ветеранів Великої Вітчизняної війни на урочистостях виступив Віталій Іванович Манчевський. Смутком спогадів огорнули слова ветерана усіх присутніх, а виконана ним пісня повоєнних років пролунала, мов заклик: вічна пам'ять про події буремних років завжди житиме у серцях нашого народу.

   Слова невимовної вдячності ветеранам та запевнення про охорону військовими державних кордонів від зазіхань ворога висловив представник Уманського військового гарнізону Сергій Черевичний.

   Доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік 3-х академій наук, завідувач кафедри біології Уманського НУС Зінаїда Грицаєнко поділилася із присутніми своїми спогадами, коли вона разом зі своїми однолітками підносила снаряди та рятувала військових полонених різних національностей від страти, збираючи їм українські прізвища.

   Із вдячним словом до ветеранів від імені всього студентства Уманського національного університету садівництва звернулася студентка Ганна Двуйло, яка пообіцяла ветеранам пронести естафету мужності та відданості батьківщині і пам’ять про їхній подвиг крізь роки.

   Завершився урочистий мітинг покладанням гірлянди з живих квітів до Меморіалу полеглим захисникам Вітчизни кращими студентами університету.

   Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять тих, хто загинув у роки війни... Холості постріли урочистого салюту почесної варти розірвали тишу й немов повернули усіх на мить у військові часи...

   Тож ми бажаємо, щоб у всі часи, не лише у День Великої Перемоги, учасники тих страшних подій і буремних років завжди посміхалися та жили в мирі, достатку і любові, витерши сльозу радості за мирну землю і сльозу гордощів за молоде покоління, яке береже пам’ять про грізні роки лихоліть.

      Хай пісня лине в синь небес крилато,

      У мирне небо хай зліта салют!

      День Перемоги – це найкраще свято!

      І на землі хай в мирі всі живуть!

Прес-центр університету