19.11.2015 4729

V Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні»

В 2015 році українська християнська громада, а з нею весь універсум української державності, вшановує одразу кілька знакових ювілеїв. Перший з них – 1000-ліття від дня упокоєння Володимира-Хрестителя Русі-України, а другий – не менш знаковий і значущий для культурно-освітньої традиції українства – 400-ліття заснування митрополитом Петром Могилою провідної духовно-освітньої установи, яка постала в майбутньому як Києво-Могилянська Академія.

З нагоди відзначення цього ювілею в актовій залі КПБА 17 листопада цього року зібралися провідні вітчизняні й закордонні духовні й державні діячі, представники громадськості, науковці – фахівці з історії, археографії, джерелознавства, філософії, філології, з інших соціально-гуманітарних дисциплін. Після величного духовного піснеспіву й благословіння Святішим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом роботи конференції, після напутнього слова учасникам конференції, що його виголосив митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, доктор богословських наук, професор, ректор КПБА Єпіфаній розпочалося пленарне засідання V Міжнародної конференції «Православ’я в Україні».

V Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні»
V Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні»

На засіданні прозвучало привітання від Уряду, яке оголосив заступник міністра культури А.Юраш. Були виголошені вітальні промови директора Інституту української археографії і джерелознавства ім. М.С.Грушевського, доктора історичних наук, професора Г.В.Папакіна, народного депутата багатьох скликань Ю.А.Кармазіна, доктора соціологічних наук М.І.Пірен, член-кореспондента НАН України Р.П.Радишевського, який презентував довгоочікуване в новітній Україні повномасштабне видання «Треносу» Мелетія Смотрицького, виданого за сприяння святішого Патріарха Філарета та багато інших промов. Особливим камертоном Міжнародної конференції стала ґрунтовна й емоційно-насичена доповідь митрополита Паризького Мішеля (Ляроша), присвячена постанню першої української православної автокефалії в контексті й за наполяганням Польської держави часів її державотворця – Юзефа Пілсудського. Як знаємо нині – така суголосність між минулими й майбутніми часами має світоглядно-прогностичний, світоглядно-звільнюючий  від ілюзій аспект.

На секції «Церковна історія. Джерела та історіографія» оргкомітетом конференції було надано честь головувати професорові УНУС, доктору філософських наук Павлу Ямчуку, який виступив з доповіддю «Світоглядні домінанти у посланнях Івана Вишенського та в епістолярії Івана IV (Грозного) (дослід компаративно-аналітичного розрізнення інтерпретації Христових істин в православ’ї доби Пізнього Середньовіччя і Бароко)». Доповідь отримала схвальну оцінку.

Маємо сподівання, що співпраця вчених КПБА і УНУС триватиме й надалі та поширюватиметься на більш масштабніші обрії й панорамні обшири наукової і навчально-педагогічної діяльності.

Детальніше про конференцію

Павло Ямчук, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін