08.09.2014 5427

В Уманському НУС пройшов семінар пасічників

6–7 вересня в Уманському національному університеті садівництва відбувся семінар пасічників – учасників Спілки пасічників України та дописувачів інтернет-форуму «На точку» – найбільшого в Україні форуму бджолярів. Проте Умань не випадково стала місцем проведення цьогорічного зібрання: уманські бджолярі запросили колег у наше чудове місто з метою отримання допомоги у створенні спілки пасічників в місті Умань і Уманському районі.

Своє зібрання учасники семінару розпочали з молитви за бійців, які наразі перебувають в зоні АТО, та за усіх полеглих на сході захисників нашої держави, яку прочитав Артем Майстерчук, священик Української православної церкви за покликом душі та досвідчений пасічник-матковод за захопленням.

Учасниками семінару стали не лише члени Спілки пасічників, а й бджолярі зі всієї України та з-за кордону. У своїх виступах доповідачі піднімали найрізноманітніші питання професійного характеру. Зокрема, Леонід Веред, голова Спілки пасічників України, розповів про діяльність Спілки, актуальні нині ціни на бджолопродукти та відзвітувався по візиту пасічників до Польщі. Олександр Галатюк, директор ННЦ «Інститут бджільництва ім. Прокоповича» зосередив присутніх на необхідності піклування про здоров’я бджолосімей, що є одним з основних чинників високої рентабельності пасіки. Про новинки пасічного інвентаря й особливості його використання повідомив присутніх директор кооперативу «Павік» Юрій Гуслій. Досвідом селекції бджоли поділився Денис Фадеєв. Доповідач з Білорусі Сергій Сабуров зосередив присутніх на проблемі біологічного ослаблення бджолосімей від кліща. Питання штучного запліднення бджоломаток висвітлив Артем Майстерчук. Своїм досвідом з присутніми поділився й Олексій Соломка, організатор зустрічі бджолярського кругу, редактор журналу «Бджолярський круг». Адміністратором перебігу семінару став Олександр Терпеловський, головний адміністратор форуму «На точку».

В Уманському НУС пройшов семінар пасічників
В Уманському НУС пройшов семінар пасічників
В Уманському НУС пройшов семінар пасічників
В Уманському НУС пройшов семінар пасічників
В Уманському НУС пройшов семінар пасічників
В Уманському НУС пройшов семінар пасічників

Кожна доповідь супроводжувалася жвавою дискусією та шквалом запитань. А ще для учасників і гостей семінару було проведено солодкий конкурс меду.

Протягом усього перебігу семінару було організовано збір коштів для бджолярів, які перебувають у зоні АТО.

Тож бажаємо усім учасникам семінару, щоб рясно цвіли медоноси, бджоли виробляли якісний мед, а нелегка праця бджоляра була достойно винагороджена, а продукція – приносила задоволення споживачам.

Леся Барабаш, начальник редакційно-видавничого відділу