В Уманському НУС садівники дегустують свіжі груші
Цикл дегустацій свіжих плодів груші проведено кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Щомісячні дегустації відбулися 30 березня, 7 квітня та 7 травня 2014 р.
Оцінювалися 12 зразків свіжих плодів груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська), збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Romh and Haas Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).
Плоди заготовлено і збережено в сучасному холодильнику відомого в Україні своїми досягненнями фермерського господарства «Яніс», що є філією кафедри плодівництва і виноградарства в Хотинському районі Чернівецької області (голова – Заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Чорний).
Кафедра тривалий час активно співпрацює з цим передовим в Україні садівничим господарством у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої практики студентів.
Дегустацію проведено методикою, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки.
З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.
Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Агрофреш» і фермерському господарству «Яніс» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів.
Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства