09.05.2014 6070

В Уманському НУС садівники дегустують свіжі груші

Цикл дегустацій свіжих плодів груші проведено кафедрою плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва з участю проблемно-пошукової науково-дослідної групи «Післязбиральна обробка плодів інгібітором етилену». Щомісячні дегустації відбулися 30 березня, 7 квітня та 7 травня 2014 р.

Оцінювалися 12 зразків свіжих плодів груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська), збережених за технологією обробки інгібітором етилену після збирання, що вдосконалюється кафедрою за договором науково-технічного співробітництва з фірмою «Romh and Haas Polska» (керівник теми професор Мельник О.В.).

Плоди груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська) після шестимісячного зберігання
Плоди груші сорту Яніс (клон сорту Ноябрська) після шестимісячного зберігання

Плоди заготовлено і збережено в сучасному холодильнику відомого в Україні своїми досягненнями фермерського господарства «Яніс», що є філією кафедри плодівництва і виноградарства в Хотинському районі Чернівецької області (голова – Заслужений працівник сільського господарства України Анатолій Чорний).

Заготівля плодів у грушевому саду фермерського господарства «Яніс» на Буковині.
Заготівля плодів у грушевому саду фермерського господарства «Яніс» на Буковині.

Кафедра тривалий час активно співпрацює з цим передовим в Україні садівничим господарством у сфері наукових досліджень, стажуванні аспірантів та виробничої  практики студентів.

Голова ФГ «Яніс» Анатолій Чорний, Заслужений працівник сільського господарства України в яблуневому саду
Голова ФГ «Яніс» Анатолій Чорний, Заслужений працівник сільського господарства України в яблуневому саду

Дегустацію проведено методикою, вдосконаленою на кафедрі з урахуванням сучасних досягнень садівничої науки.

З метою імітації торгового обороту (shelf life) перед дегустацією плоди після холодильного зберігання протягом тижня витримано в кімнатних умовах.

Робочий момент дегустації плодів груші
Робочий момент дегустації плодів груші

Кафедра плодівництва і виноградарства Уманського НУС висловлює подяку польській фірмі «Агрофреш» і фермерському господарству «Яніс» за сприяння у веденні досліджень з удосконалення технології післязбиральної обробки і тривалого зберігання плодів. 

Олександр Мельник, завідувач кафедри плодівництва та виноградарства