07.10.2020 5199

Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці

«…словник будь-якої мови – це ідеал, до якого можна лише прагнути і якого ніколи не можна досягти, бо кожен день і кожна година приносять людям нові поняття і нові для тих понять слова».

Максим Рильський

До Дня працівників бібліотеки, за сприяння ректора Олени Непочатенко, у читальній залі Уманського національного університету садівництва відбулася презентація рідкісних словників.

Університетський загал зібрався у затишній атмосфері, аби відкрити завіси потаємного світу української минувшини, відновити словотворні запаси, якими володіли наші діди-прадіди, через словники, укладачі яких гармонійно поєднали професійне володіння здобутками тогочасної науки з глибокими знаннями законів будови української мови, відчуттям її духу.

Презентувала словники Світлана Каленська, представник Громадської організації «Ротарі клуб Київ Сіті» та колишня студентка Уманського національного університету садівництва.

Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці
Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці

Важливість словниково-довідникової літератури досить велика, адже скарб та різноманіття лексичних запасів мови накопичено саме у словниках. Дані зібрання є репринтними, деякі із видань ще 1928 року, а саме «Словник технічної термінології (загальний)», укладений І. Шелудьком і Т. Садовським. Він, зокрема, належить до перлин української термінографії, репресованих і вилучених на десятиліття з наукового та культурного життя України. «Словник математичної термінології (проєкт)» із серії «Словникова спадщина України» є перевиданням за ініціативи Лесі Богуславської та за підтримки Громадської організації «Ротарі клуб Київ Сіті» і першою спробою узагальненого опису й унормування українських математичних термінів.

Читачі нині матимуть щасливу нагоду скористатися репринтними виданнями з 1924 року «Російсько-українського словника» в 4-х томах із серії «Словникова спадщина України». Словник відтворює результативні творчі пошуки відомих мовознавців у галузі лексикографії і є надійним чистим джерелом для усіх шанувальників українського слова.

«Українсько-російський словник» Андрія Ніковського є також репринтним виданням 1926 року та належить до знакових лексикографічних праць золотого десятиліття українського національно-культурного відродження.

Дані видання є цінністю для українського народу, адже праці засвідчують та фіксують багатство виражальних засобів української мови. Дякуємо всім присутнім за участь у презентації та запрошуємо бажаючих до бібліотеки Уманського НУС насолодитися і пройнятися старим духом у новому витку розвитку українського словникарства.

Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці
Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці
Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці
Вагоме поповнення бібліотечної скарбниці

Висловлюємо щиру вдячність благодійникам за цінний вклад у бібліотечну скарбницю Уманського національного університету садівництва.

Пресцентр Уманського НУС

Рубрика: Бібліотека