03.10.2013 5606

Важкий шлях до біорізноманіття

23-24 вересня 2013 р. на базі Карпатського національного природного парку (м. Яремче, Івано-Франківська обл.) відбувся науково-практичний семінар «Досвід вищих навчальних закладів України у збереженні біорізноманіття». В організації заходу брали участь громадська організація «Український екологічний клуб «Зелена Хвиля» Національного університету «Києво-Могилянська академія», Київський національний університет ім. Т. Шевченка, керівництво Карпатського НПП. Семінар проводився у рамках проекту «Нарощування потенціалу для збереження біорізноманіття в Україні: створення мережі та підвищення рівня освіти», що впроваджується «Українським екологічним клубом «Зелена Хвиля» спільно з Центром зі збереження біорізноманіття та охорони природи при Американському музеї природничої історії в Нью-Йорку (США).

Метою заходу була презентація сучасних освітніх матеріалів, розроблених Центром зі збереження біорізноманіття та охорони природи (Нью-Йорк, США) та адаптованих вітчизняними експертами у галузі збереження біорізноманіття. Кожна з тем презентованих матеріалів була розроблена спеціалістами у відповідній галузі, успішно апробована у багатьох країнах світу, а тепер пропонується й українським викладачам.

Учасників семінару поселили у мальовничій місцині в однойменному готелі «Під скалою», де під горою протікає річка Прут.

Готель «Під скалою», де розмістились учасники семінару
Готель «Під скалою», де розмістились учасники семінару
«Скала» - фрагмент флішового горотворення, характерного для Карпат
«Скала» - фрагмент флішового горотворення, характерного для Карпат

В той же день (23.09.13 – одразу ж після заїзду) розпочалась активна робота: екскурсії у Карпатський НПП, тренінги, майстер-класи (фото 3). Були представлені наукові здобутки відомих учених з питань збереження біорізноманіття: К. Фінлейсон, Т. Агардіта, Ф. Стауб, М. Рао, Е. Джонсон, Н. Байнум, Т. Агарді, Дж. Гаррісон, М.Ф. Лаверті, Е.Дж. Стерлінг, Елізабет А. Джонсон, Д.Е. Саундерс, М.К. Домроезе, Р.Г. Пірсон, Д.П. Гіббс, Н.П. Хітт, Л. Бонно, К.В. Джаячандран, М. Марчетті, Л. Хорріген, Дж.Д. Маргуліс, Дж.М. Берк, Д.Р. Кіні, Р. Нефф, С. Мак-Кензі, Дж. ДіКамілло П. Уолкер, К.П. Мак-Гоуен, Д.К. Кеслер, М.Р. Райан, Є. Наро-Масіель, Г. Мак-Гі, А. Гомес, Е. Ніколс.

Доповідь про сучасні просвітні методики щодо збереження природного біорізноманіття на прикладі Парку «Феофанія»
Доповідь про сучасні просвітні методики щодо збереження природного біорізноманіття на прикладі Парку «Феофанія»

Всього впродовж трьох днів роботи семінару відбулося 18 науково-практичних заходів з наступної проблематики:

1. Що таке біорізноманіття?

2. У чому полягає значення біорізноманіття?

3. Основи навчально-виховної роботи зі збереження біорізноманіття.

4. Вплив кліматичних змін на біорізноманіття.

5. Огляд загроз для біорізноманіття.

6. Втрата і фрагментація екосистем.

7. Прісноводні екосистеми та біорізноманіття.

8. Сільське господарство та біорізноманіття.

9. Управління видами, яким загрожує зникнення: методи і практика збереження рідкісних видів.

10. Природоохоронні території та збереження біорізноманіття: Планування та проектування природоохоронних територій.

11. Збереження біорізноманіття: комплексні проекти з охорони природи та розвитку громад.

12. Управління популяціями диких мисливських тварин.

13. Лісовий екосистемний менеджмент: Нова модель збереження лісового біорізноманіття.

14. Збереження біорізноманіття і здоров’я людини.

15. Введення в морську природоохоронну біологію.

16. Оцінка загроз для цілей природоохоронного управління і планування.

17. Морські природоохоронні території та мережі МПТ.

18. Інвазійні види і механізми інвазій.

Учасники семінару активно навчались і ділились враженнями про власні здобутки. Усім дуже запам’ятається тренінг в умовах Карпатського національного природного парку із ідентифікації та описання видів у дикій природі.

Проведення тренінгу зі знаходження, описання та збереження рідких видів
Проведення тренінгу зі знаходження, описання та збереження рідких видів
Червонокнижний вид саламандра плямиста, знайдений під час тренінгу
Червонокнижний вид саламандра плямиста, знайдений під час тренінгу

На практичних заняттях учасники відпрацьовували засоби та практичні кроки з організації і виведення у натуру об’єктів природно-заповідного фонду; за допомогою мозкового штурму розробляли стратегії збереження окремих видів у дикій природі.

Закономірним підсумком семінару стало вручення посвідчень його учасникам про прийняття їх до Мережі викладачів і практиків зі збереження біорізноманіття.

Посвідчення, що були видані учасникам семінару
Посвідчення, що були видані учасникам семінару
Взагалі, збереження біорізноманіття є одним з провідних напрямів заповідної справи. Але, нажаль, ефективність природоохоронної роботи бажає бути кращою. На Черкащині офіційно зареєстровано близько 500 об’єктів природно-заповідного фонду, з яких «у натуру» виведено не більше 10 %.

Кафедра екології та безпеки життєдіяльності намагається брати посильну участь у цій роботі. Впродовж 2012-2013 років на кафедрі виконується науково-дослідна госпдоговірна тема «Оцінка екологічного впливу на місцеву екосистему Юрпільської гідроелектростанції у різних режимах її експлуатації», одним з завдань якої є збереження червонокнижних видів рослин і тварин, природні екотопи яких знаходяться в межах ландшафтного заказника місцевого значення «Чорнокам’янський Притікичанський каньйон», що на території Маньківського району. Крім того, разом з місцевими екологами ведеться довготривала боротьба щодо організації спеціальної зони з особливим режимом природокористування у 30-кілометровій зоні, що оточує Запорізьку АЕС, де планується відродження аборигенних видів флори і фауни. Декілька тем дипломних робіт присвячено використанню об’єктів природно-заповідного фонду у зеленому та екологічному туризмі.

В цілому, в користі від проведення подібних семінарів не має підстав сумніватися ні на мить. Наприкінці усім учасникам були роздані компакт-диски з навчальними матеріалами, що будуть впроваджені у навчальний процес Уманського НУС та допоможуть студентам глибше зрозуміти проблему збереження біорізноманіття.

 

Завідувач кафедри екології та БЖД,

доктор географічних наук, професор

С.П. Сонько