25.11.2013 4540

Вельмишановний і дорогий Іване Маркіяновичу !

Колектив кафедри агрохімії і ґрунтознавства щиро і сердечно вітає Вас, заслуженого працівника вищої школи України, доктора с.-г. наук, професора, академіка, почесного члена Українського товариства ґрунтознавців і агрохіміків зі славним 90-річним ювілеєм від дня народження.

Ви ‒ представник покоління, на долю якого випало чимало випробувань: голодне і холодне дитинство в роки голодомору, обпалена і зранена війною юність, важкі повоєнні роки відбудови зруйнованої ворогом національної економіки, труднощі перехідного періоду. Але Ви не скорилися долі, а наперекір їй, долали всі труднощі і негаразди. Велика любов до землі, до знань привели Вас, вчорашнього фронтовика, до Уманського сільськогосподарського інституту. Тут Ви пройшли шлях від студента до професора, декана агрономічного факультету, проректора з навчальної та наукової роботи, завідувача однієї із провідних кафедр ‒ агрохімії і ґрунтознавства.

Ви син прекрасного Полтавського краю, який з молоком матері і потом батька увібрав любов до землі, повагу до людей  і праці, стремління і жадобу до знань. Ваша природна обдарованість і хист, помножені на виключну працьовитість і старанність, відкрили Вам шлях в науку. Все своє життя Ви присвятили підготовці молодого покоління аграріїв, вихованню у них незгасимого інтересу до знань, до науки. Під Вашим керівництвом підготовлено дві докторських і 11 кандидатських дисертацій.

Ви є автором понад 400 наукових праць, серед яких: монографії, підручники, навчальні посібники, довідники, каталоги, рекомендації виробництву.

Особливий Ваш дар ‒ уміння працювати з людьми. Саме це забезпечило Вам постійне перебування на керівних посадах: 1962‒1973 рр. ‒ декан агрономічного факультету, ‒ 1973‒1989 рр. – проректор з навчальної і наукової роботи, а з 1979 року по 2009 рік завідувач кафедри агрохімії і ґрунтознавства.

Вас добре знають у наукових і навчальних закладах не лише в Україні, а й далеко за її межами. Ви проводите важливу роботу, направлену на розвиток аграрної науки, впровадженню її найновіших досягнень у виробництво.

За Ваші неабиякі педагогічні здібності, доброзичливість, порядність, чуйність і людяність Вас глибоко поважають студенти, колеги по роботі і виробничники. Ваше життя є чудовим прикладом для наслідування молодому поколінню.

Дорогий Іване Маркіяновичу!

Журавлиним ключем відлітають літа,

Сивина засріблила вже скроні,

Але в Вашій душі та ж струна золота,

Те ж тепло незгасиме в долонях.

Тож нехай це тепло зігріває усіх

І ніколи Вас не покидає.

І нехай все життя, хай весь Ваш довгий вік

Ангел Божий Вас охороняє.

Вітаючи Вас з ювілеєм, зичимо здоров’я міцного, наснаги, щастя і благополуччя Вам і Вашій родині.

Колектив кафедри агрохімії і грунтознавства