16.03.2022 5548

Весняна обрізка стартувала в Уманському НУС

Справжні герої поруч. І це проявляється у тісній співпраці, коли, не зважаючи на війну, високопрофесійний колектив переключає свою увагу з новин передової на практичні зусилля, аби тримати на високому рівні гідний стан університетського саду. Тож цьогоріч до традиційної весняної обрізки садів долучилися науково-педагогічні працівники та співробітники різних факультетів і кафедр, аби разом зорганізувати функціонування університету та його навчально-виробничого відділу.

Правильна та своєчасна обрізка дерев весною дозволяє омолодити сад, а ще – рослини будуть сильнішими та витривалішими. Це зумовлено тим, що під час обрізки видаляються слабкі, хворі та погано розвинені гілки, а здорові та сильні отримують більше необхідних живильних речовин. Обрізка підвищує врожайність, стимулює ріст нових гілок. Найкращим часом для обрізки плодових дерев вважається кінець зими або початок весни, адже в цей час рослини ще у стадії зимового сну. І дану процедуру колектив Уманського національного університету садівництва проводить планово щорічно, а фахівці приділяють належну увагу всім садовим насадженням на території університету. Адже рослинам простіше пережити щорічну невелику обрізку, ніж дуже інтенсивну зрідка.

«При щорічній обрізці можна видаляти не більше ніж 30% від загальної кількості гілок. Молоді гілки потрібно вирізати тільки в разі, якщо вони згущують крону. Найкраще видаляти старі гілки. Таким чином омолоджується крона», – радять фахівці університету. Також рекомендують звернути увагу на підживлення, що відіграє роль у розростанні дерев. Однак не слід робити занадто рясне підживлення після обрізки, оскільки в цьому випадку дерево почне досить швидко розростатись, щоб компенсувати ті гілки, які були видалені. Так само надмірний ріст у весняно-літній період може відгукнутись низькою морозостійкістю дерев наступної холодної пори.

Дякуємо від усього університетського загалу колективу, безсумнівно героїчним Людям університету, які дбають про екологічний стан та здоров’я екологічної системи студмістечка та міста в цілому.

Пресцентр Уманського НУС