09.03.2015 4468

Вічноживе слово Кобзаря

Він був сином кріпака, але пам'ять про нього зберігають скрижалі історії України. Він навчався у кращих творчих особистостей Російської імперії, але перш за все і завжди залишався вірним сином своєї Батьківщини. Дух його ламали і знищували, але, попри всі незгоди, він залишився полум’яним борцем за волю і незалежність своєї рідної землі, ставши навіки пророком для співвітчизників. Його слово і понині живе, іскриться у серцях українців, сповнюючи їх відвагою, незламним духом свободи та прагненням до змін на краще.

Усі ці слова стосуються Великого Кобзаря, вірного сина України, уродженця села на Черкащині Тараса Шевченка. У 2014 році вся міжнародна спільнота відзначала його 200-річний ювілей. І це свято стало важливою та значущою подією для кожного українця, адже щоразу, заново перечитуючи полум’яні поетичні рядки, ми все глибше відкривали для себе скарбницю творчості видатного земляка, його філософські пророчі слова, які палко розповідають нам про невмирущу, всеохоплюючу любов до рідної країни, про незламність народного духу, його глибинність і жертовність.

Ми пишаємося, що саме Черкащина, житниця держави, благодатний край, оспіваний солов’ями й оповититий плакучими вербами, подарувала світу геній Шевченка і стала колискою його творчості.

Незважаючи на короткий життєвий шлях, Тарас Шевченко став генієм планетарного масштабу. І не лише українці, а й усі народи світу мають брати за приклад патріотизму, любові до Батьківщини, поваги до національної культури, гордості за свій народ творчу спадщину нашого видатного земляка. А ми, в свою чергу, зобов’язані примножувати її своїми словами і діями.

Свою Україну любіть.

Любіть її… во врем'я люте,

В остатню, тяжкую мінуту

За неї Господа моліть.

(Т.Г. Шевченко)

Леся Барабаш, начальник редакційно-видавничого відділу